Ιστορική «βουτιά» για το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ
Ιστορική «βουτιά» της τάξεως του 9,8% καταγράφτηκε στο ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στον απόηχο των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στις χώρες του ΟΟΣΑ, σημαντικά μεγαλύτερη από το -2,3% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης.
Μεταξύ των πιο μεγάλων επτά οικονομιών, το ΑΕΠ υποχώρησε πιο δραματικά, κατά 20,4%, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γαλλία, όπου τα μέτρα lockdown ήταν από τα πιο αυστηρά, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13,8%, μετά το -5,9% του προηγούμενου τριμήνου.
Το ΑΕΠ επίσης σημείωσε απότομη πτώση σε Ιταλία, Καναδά και Γερμανία το δεύτερο τρίμηνο, κατά 12,4%, 12,0% και 9,7% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το -5,4%, -2,1% και -2,0% αντίστοιχα του προηγούμενου τριμήνου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επιβλήθηκαν μέτρα παραμονής στο σπίτι στα τέλη Μαρτίου, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε ελαφρώς λιγότερο, κατά 9,5%, σε σύγκριση με το -1,3% του προηγούμενου τριμήνου.
Στην Ιαπωνία, όπου τα μέτρα περιορισμού ήταν λιγότερο αυστηρά, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το -0,6% του προηγούμενου τριμήνου.
Στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 12,1% και κατά 11,7% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις απώλειες κατά 3,6% και κατά 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ κινήθηκε αρνητικά κατά 10,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά το -0,9% ένα τρίμηνο πριν. Μεταξύ των μεγάλων 7 οικονομιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν ετήσια πτώση 9,5%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση, κατά 21,7%.