Νέες αναφορές του Βρούτση για ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό
Στη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 επικεντρώθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 13ο Insurance Conference, επισημαίνοντας ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δείχνουν ότι κυβέρνηση κινείται και εργάζεται με σχέδιο και πρόγραμμα.
Ο κ. Βρούτσης ανέλυσε εκτενώς τους κύριους άξονες και τόνισε ότι γενικότερος στόχος είναι η ενδυνάμωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης ως συμπληρωματικής. Όπως είπε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 συνοδεύτηκε από αναλογιστική μελέτη, αλλά και από τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επάρκεια των συντάξεων.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), μέσα από την οργανωτική και διοικητική ενοποίηση όλων των φορέων απονομής συντάξεων, είναι γεγονός. Κατ' αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, επιτυγχάνεται οργανωτική και διοικητική ενοποίηση όλων των Ταμείων, με τη διατήρηση, όμως, της λογιστικής αυτοτέλειας των επιμέρους κλάδων κύριας σύνταξης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής. «Η οργανωτική ενοποίηση εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακας στο κόστος λειτουργίας του φορέα, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των πάσης φύσεων υποδομών. Ταυτόχρονα, η ενοποίηση της βάσης των ασφαλιστικών δεδομένων επιτρέπει την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών της κοινωνικής ασφάλισης και εύκολη διαχείριση, εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότερες και ταχύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες» είπε.
Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, με κορυφαία μεταρρύθμιση την ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ», που θα είναι σε πλήρη λειτουργία σε λίγες ημέρες, προσθέτοντας ότι ο προγραμματισμένος ψηφιακός μετασχηματισμός του e-ΕΦΚΑ, εν μέσω πανδημίας, επισπεύστηκε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι το ασφαλιστικό πλαίσιο για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες χαρακτηρίζεται από απλότητα, ανταποδοτικότητα, ελκυστικότητα και βιωσιμότητα, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους ασφαλισμένους και ευνοϊκές διατάξεις για τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.
Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε ότι με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση επανορθώνονται «οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις». «Υλοποιούμε με απόλυτη συνέπεια τις επανορθώσεις και θα συνεχίσουμε να τις υλοποιούμε με πρόγραμμα και σχέδιο, αλλά και με σεβασμό στις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας» ανέφερε.
Πλέον, όπως σημείωσε, «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ενθαρρύνει την ανάπτυξη της οικονομίας, εγγυάται την παροχή συντάξεων στις επόμενες γενιές, συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, που καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση, εμπεδώνει τα αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, "αγκαλιάζει" όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις, διασφαλίζει τους αδύναμους και είναι ανταποδοτικό για όσους συνεισφέρουν με πολλά έτη εργασίας στο ασφαλιστικό σύστημα».