Χ. Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης, όπου χρειαστεί
Νέα μέτρα στήριξης, όπου χρειαστεί, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρέμβει σε όποιους τομείς και όποιες περιοχές χρειαστεί με νέα μέτρα στήριξης.
Ο ίδιος εκτίμησε δε ότι σε 2-3 εβδομάδες θα ξεμπλοκάρουν οι εκταμιεύσεις από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ακόμα και σε περίπτωση δεύτερου κύματος κορονοϊού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα όπως τα νησιά».
«Ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα. Η εικόνα αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως στα στοιχεία για την εκτίμηση της ύφεσης που στείλαμε στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για ύφεση 16% στο β τρίμηνο».
«Υπάρχει ζήτημα με την εστίαση και είμαστε εδώ με πιο στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, παραθέτοντας το παράδειγμα της επέκτασης της επιστρεπτέας προκαταβολής 2 για την οποία είπε ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι 7-10 Ιουλίου.
Σχετικά με τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «εκτιμούμε πως σε 2-3 εβδομάδες θα υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση των εκταμιεύσεων» για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου και αρχικού κεφαλαίου.
Όπως εξήγησε, τα όποια προβλήματα μέχρι τώρα οφείλονται αφενός στο ότι υπάρχει μια ζήτηση που είναι πολλαπλάσια των προσφερόμενων πόρων και αφετέρου στο ότι όλες οι επιχειρήσεις υποβάλουν αίτηση ακόμα και επιχειρήσεις που κανονικά θα κόβονταν λόγω φερεγγυότητας.
Επιβεβαίωσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα ώστε να επιτραπεί η κρατική ενίσχυση και σε μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι «στην επιστρεπτέα 2 έχουμε εντάξει και τις προβληματικές επιχειρήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2019». Όπως δήλωσε η κυβέρνηση συζητά με τις Βρυξέλλες επιδότηση και για προβληματικές επιχειρήσεις, δηλαδή όσες είχαν μείωση κεφαλαίου 50%. Το αίτημα, όπως ξεκαθάρισε, δεν αφορά επιχειρήσεις «ζόμπι» αλλά όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουν φτάσει τα 37,5 δισ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου «γιατί βγήκαμε δύο φορές με επιτυχία στις αγορές συν ότι κάναμε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματείων και λάβαμε 5+2 δισ. ευρώ».
Όπως είπε, δε, αν και το το επόμενο χρονικό διάστημα Ιούνιο-Ιούλιο δεν θα βγούμε στις αγορές και δεν θα έχουμε εισροές διαβεβαίωσε ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα ακόμα και αν υπάρξει δεύτερο κύμα».
«Ήδη έχουμε καλύψει το 80% όσων είχαμε πει στις αρχές της χρονιάς ότι θα βγούμε στις αγορές, περίπου 8 δισ. Τελικά τα 7 δισ. τα έχουμε ανάγκη για άλλους λόγους να καλύψουμε τις απαιτήσεις λόγω κορονοϊού», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι «πρέπει να κρατάμε ταμειακά διαθέσιμα για το δεύτερο εξάμηνο γιατί δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν οι ευρωπαϊκοί πόροι. Μέχρι τώρα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ προσδοκούμε τον Ιούλιο χρήματα από συγχρηματοδοτήσεις».