Στα 10 δισ. το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Στα 10 δισ. ευρώ, εκτιμά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι θα ανέλθουν οι πόροι του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) το οποίο θα υλοποιηθεί την πενταετία 2021 – 2025. Μάλιστα, εκ των 10 δισ. ευρώ, τα 7 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να διατεθούν τα δύο πρώτα χρόνια, δηλαδή το 2021 και 2022.
Με δεδομένο ότι το ΕΠΑ που εισάγεται ως μοχλός ανάπτυξης για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, ο προγραμματισμός του υπουργείου σημαίνει την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που τα τελευταία χρόνια κινείται μεταξύ 650 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, στα 2 δισ. ευρώ.
Το πρώτο ΕΠΑ, δηλαδή για την 2021 – 2025 τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Τσακίρη (φωτ.), ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την τελική του διαμόρφωση. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου.
Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του ΕΠΑ 2021-2025, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, προσδιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής της χώρας. Ειδικότερα, στους παράγοντες που προσδιορίζουν το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του ΕΠΑ περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί για υφιστάμενα επενδυτικά έργα, η ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας και οι δεσμεύσεις της χώρας για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
Εμπροσθοβαρής εκτέλεση
Ως προς την κατανομή κατά έτος, επισημαίνεται πως, παρότι η εφαρμοσμένη πρακτική πολυετών προγραμμάτων (όπως το ΕΣΠΑ 2014-2020) επιτάσσει οι πόροι να κατανέμονται ισόποσα στα έτη, με πρόβλεψη για την επίδραση του πληθωρισμού, στο ΕΠΑ 2021-2025, με δεδομένη την ανάγκη αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πρόσφατης κρίσης και των νέων προκλήσεων λόγω της πανδημίας, καθώς επίσης και της συνέχισης της χρηματοδότησης των υφιστάμενων έργων, επιθυμητή είναι η εμπροσθοβαρής εκτέλεση του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό στα πρώτα δύο έτη με ποσοστό 35% και από 10% στα τρία επόμενα.
Τα τομεακά προγράμματα
Τη μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού, παίρνουν τα τομεακά προγράμματα, δηλαδή στα προγράμματα των υπουργείων στα οποία θα κατευθυνθεί το 68,35% των πόρων, ή 6,835 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα, έχει λαμβάνειν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς θα πιστωθεί το 26%, ήτοι 2,6 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με 900 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με 875 εκατ. ευρώ.