Συνεχίζει σε ρυθμούς συρρίκνωσης η ελληνική μεταποίηση και το Μάιο
Στις 41,1 μονάδες έκλεισε τον Μάιο ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index - PMI).
Παρότι υψηλότερη από τις 29,5 μονάδες του Απριλίου, η πρόσφατη τιμή υπέδειξε τη δεύτερη εντονότερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015.
Σύμφωνα με την IHS Markit, η ασθενέστερη, σε γενικές γραμμές, υποχώρηση συνδέθηκε εν μέρει με τη βραδύτερη μείωση της παραγωγής. Παρόλ' αυτά, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν μεταξύ των εντονότερων που έχουν καταγραφεί από το απόγειο της κρίσης δημόσιου χρέους το 2015.
Η μείωση συνδέθηκε γενικότερα με τις δυσκολίες επιστροφής στην εργασία και τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της ζήτησης των πελατών. Η ασθενής ζήτηση οδήγησε σε σφοδρή μείωση του όγκου νέων παραγγελιών τον Μάιο. Παρότι ο ρυθμός υποχώρησης εξασθένησε σε σύγκριση με τη μείωση-ρεκόρ του Απριλίου, ήταν ωστόσο μεταξύ των δριμύτερων που έχουν καταγραφεί από τα μέσα του 2015, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν σκληρά να επαναφέρουν τα επίπεδα πωλήσεων. Παράλληλα με τις δύσκολες συνθήκες ζήτησης από το εσωτερικό, οι εταιρείες κατέγραψαν περαιτέρω μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών, λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων σε βασικές αγορές εξαγωγών.
Ως αποτέλεσμα των μειωμένων νέων παραγγελιών, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν σημαντική μείωση της απασχόλησης τον Μάιο. Μολονότι ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι, λόγω της μείωσης των απαιτήσεων παραγωγής, χρησιμοποίησαν τα κυβερνητικά προγράμματα για τη διατήρηση των εργαζομένων τους, πολλές ανέφεραν ότι η ύπαρξη πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Συγχρόνως, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε με δριμύ ρυθμό. Επίσης, το συνεχιζόμενο κλίμα απαισιοδοξίας των κατασκευαστών οδήγησε στη μείωση της απασχόλησης. Οι προσδοκίες σχετικά με τη μακράς διάρκειας ανάκαμψη και τις δυσκολίες πρόσβασης σε πιστώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα εμπιστοσύνης.
Το κόστος εισροών μειώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Μάιο, καθώς η ζήτηση για εισροές περιορίστηκε μετά τη χαμηλότερη εισροή νέων παραγγελιών. Η μείωση ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2016 και ήταν, σε γενικές γραμμές, έντονη. Οι εταιρείες μείωσαν επίσης τις τιμές εκροών με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά ετών, λόγω των προσπαθειών τους να ενισχύσουν τις πωλήσεις. Τα υλικοτεχνικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω της έξαρσης του ιού και οι καθυστερήσεις στα σύνορα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών. Επίσης, οι εταιρείες μείωσαν σημαντικά την αγοραστική τους δραστηριότητα, καθώς περιόρισαν τις αγορές τους στο ελάχιστο δυνατό για την κάλυψη των αναγκών τους.