Ο Φραγκογιάννης επιμένει για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κατακτήσει την επόμενη μέρα με την συμβολή της εξωστρεφούς, σύγχρονης και δυναμικής διπλωματίας στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Ελλάδος αναδεικνύει με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, σκιαγραφώντας τη σημασία της εξωστρέφειας στην νέα εποχή.
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ», τονίζει, η οικονομική διπλωματία πρέπει να κινηθεί «με παραδοσιακούς αλλά και νέους τρόπους, με κριτήριο τις διαφαινόμενες ανάγκες, με νέες ιδέες. Αξιολογώντας αναδυόμενες ευκαιρίες. Με φαντασία και τόλμη. Με προσήλωση στην εξυπηρέτηση των διμερών και πολυμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας. Με την στήριξη των επιχειρήσεων σε εξωστρεφείς δράσεις. Με προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα και τέλος τη δημιουργία και προώθηση της σύγχρονης "εικόνας" της χώρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Το πρώτο προφανές συμπέρασμα-σταθμός στη νέα κανονικότητα είναι, όπως εξηγεί, η αυτάρκεια της χώρας και η ασφάλεια στην αλυσίδα παραγωγής: Υγειονομική, τεχνολογική και βιομηχανική. Κατά την εκτίμηση του κ. Φραγκογιάννη «η ειδική γεωγραφική μας θέση, το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, η κεφαλαιοποίηση των προνομιακών πολιτικών μας σχέσεων με παραδοσιακούς συμμάχους αλλά και νέους εταίρους, το πλεόνασμα αξιοπιστίας λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης, και ο σταθερός ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός, παρέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων κρατών και μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις μετατόπισης μέρους της παραγωγικής διαδικασίας από την Αμερική ή την Ασία στον ελληνικό οικονομικό χώρο. Το "re-shoring" -όπως λέγεται- έχει οικονομικές, εθνικές, ακόμη και γεωπολιτικές διαστάσεις».
Ο υφυπουργός αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό που ήρθε νωρίτερα λόγω του κοροναϊού, επισήμανε ότι οδήγησε σε ψηφιακές πλατφόρμες που δίνουν το στίγμα της αυριανής εποχής. «Ηλεκτρονικά κανάλια και σχετικό εμπόριο, ψηφιακή προβολή, στοχευμένη προώθηση, επανεκπαίδευση εργαζομένων, webinars, εθνικά περίπτερα που φιλοξενούν δεκάδες μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις σχεδιαζόμενες δράσεις για την επόμενη ημέρα. Απτές και πρακτικές εφαρμογές με ταχύτητα υλοποίησης», εξηγεί.
«Η κρίση» σημειώνει τέλος ο κ. Φραγκογιάννης «αποτελεί ακόμα μια τομή στο διηνεκές της ιστορίας. Η νέα εποχή αναδύεται με όρους realpolitik, όπου συντονισμός δυνάμεων, συνεργατικό πνεύμα, πειθαρχία στην στρατηγική κατεύθυνση και πρακτικές επεμβάσεις γίνονται τα εργαλεία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Για τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται στον ορίζοντα απαιτούνται πραγματικές λύσεις, χωρίς ανεκπλήρωτες προσδοκίες λαϊκιστικού χαρακτήρα. Η επιδημία του κοροναϊού έφερε ανησυχία για την υγεία μας κι αγωνία για τις δουλειές μας. Έφερε όμως μαζί και ένα νέο πολιτικό πρότυπο, έφερε τόλμη, ρεαλισμό, αυτοπεποίθηση και νέες ιδέες της νέας εποχής. Της νέας κανονικότητας».