Διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ
Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, παρά την αύξηση που θα σημειώσει λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς το κόστος εξυπηρέτησής του είναι χαμηλότερο σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό, γαλλικό, ιταλικό, ισπανικό και ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Πρέπει να πω ότι αναγνωρίζεται τώρα πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών εκείνων που αντιμετώπισαν καλά την πανδημία. Υπάρχει σχετικά χαμηλός αριθμός μολυσμένων ανθρώπων και πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων που πέθαναν. Επομένως υπήρξε μεγάλη επιτυχία, με την έννοια αυτή, και μπορούμε μόνο να συγχαρούμε την Ελλάδα για αυτή την επιτυχία», είπε.
Ερωτηθείς, αν είναι πιθανή μία νέα κρίση στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας και της «έκρηξης» του χρέους, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM απάντησε: «Όταν λέτε ότι το χρέος γίνεται εκρηκτικό, θεωρώ ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυξάνεται, βέβαια, επειδή η Ελλάδα θα έχει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως παντού αλλού. Το πρόβλημα, από τη μία πλευρά, είναι ότι το επιπλέον χρέος προστίθεται σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Αυτό είναι αλήθεια. Όταν, όμως, συγκρίνετε τα ποσοστά του χρέους, πρέπει να κατανοήσετε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας περισσότερο από το μισό του χρέους της είναι έναντι του ESM, δηλαδή είναι με πολύ, πολύ χαμηλά επιτόκια.
Επομένως, με την έννοια αυτή, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από ότι σε πολλές άλλες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος που το χρέος της είναι διαχειρίσιμο, αν και η Ελλάδα έχει υψηλό επίπεδο. Το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες, αλλά η χώρα δεν θα διαφέρει με την έννοια αυτή από τις άλλες χώρες - μέλη».