Κοροναϊός: Συμφωνία για 540 δισ. στο Eurogroup
Σε συμφωνία για τη λήψη ενός πακέτου μέτρων ύψους 500 δισ. ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναίού κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, η οποία ήταν επίσης επεισοδιακή.
Ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα και τελικά μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, ξεκίνησε στις 22.30 ώρα Ελλάδας. Ολοκληρώθηκε σχεδόν μία ώρα αργότερα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι για ακόμη μία φορά το Βερολίνο άσκησε βέτο σε περαιτέρω παροχή ρευστότητας, αν και στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης η ΕΚΤ ζήτησε παρεμβάσεις 1,5 τρισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη θα έρθει αντιμέτωπη με νέο γύρο ύφεσης της τάξεως του 10%.
Μάλιστα, νωρίτερα από τη Βουλή, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, αλλά όχι ικανές να αντιμετωπίσουν ριζικά τις συνέπειες του υγειονομικού αυτού σοκ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα των 500 δισ. ευρώ δεν αρκούν και πως απαιτείται ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο.
Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητική ως προς την έκδοση ευρωομολόγου.
Μιλώντας λίγο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η Άγγελα Μέρκελ τόνισε πως η χώρα της δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτό το σχέδιο, εστιάζοντας εκ νέου στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Σύμφωνα με συμμετέχοντες σε σημερινή ειδική τηλεδιάσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της (CDU), η Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στις δοκιμαζόμενες από τον κοροναϊό χώρες.
Άλλοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η καγκελάριος εμφανίστηκε μεν πολύ ανοικτή σε οικονομική αλληλεγγύη της Γερμανίας, αλλά για κοινό δανεισμό μέσω των λεγομένων κορονοομολόγων απουσιάζει η «πολιτική ένωση», σύμφωνα με τους ίδιους.
Σεντένο: Ζητούμενο η ανάκαμψη μετά την κρίση
«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.
«Οι προτάσεις ήταν αδιανόητες πριν από μερικές εβδομάδες», υποστήριξε. «Σήμερα είναι διαφορετικά, έχουμε μια τεράστια παρέμβαση περί το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει 16% του ΑΕΠ. Αν συνδυάσουμε τα ποσά μιλούμε για τρισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε.
Τα τρία δίχτυα προστασίας
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, «δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο, γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη». Ο ίδιος εστίασε σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.
Όπως εξήγησε, το δίχτυ προστασίας των επιμέρους χωρών για τους εργαζόμενους αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό ενεργοποιείται το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, που θα διοχετεύσει έως 100 δισ. ευρώ στις επιμέρους χώρες που έχουν ανάγκη.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, υπήρξε από τα κράτη προσπάθεια στήριξης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΤΕπ θα δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δύναμη πυρός 200 δισ. ευρώ.
Τέλος, για τις χώρες-μέλη συμφωνήθηκε να υπάρξει μια γραμμή στήριξης 2% του ΑΕΠ, συνολικά 240 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη του ESM. Όποια χώρα τα χρησιμοποιήσει, θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες. Μόνη προϋπόθεση να στηριχθεί το σύστημα υγείας και δαπάνες που σχετίζονται με τον κοροναϊό.
«Η συμφωνία δείχνει ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τον ESM κατάλληλο για την σημερινή κρίση. Το σύστημα θα είναι ενεργό σε λίγες εβδομάδες», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Σεντένο, όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση, θα πρέπει να δούμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Στα επόμενα βήματα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συζητηθεί η δημιουργία ενός ταμείου (fund), που θα τονώσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Θα είναι προσωρινό, στοχευμένο στην παρούσα χρήση.
Σχετικά με το ταμείο ανασυγκρότησης και το μέγεθός του, ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι συμφωνήθηκε, τι πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί κάτι «νέο». Σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τον χρόνο, θα χρειαστεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ, κάτι που θα είναι κρίσιμο.
Κάποια κράτη μέλη ήθελαν κοινή έκδοση χρέους, άλλα εναλλακτικούς τρόπους, ήταν η δήλωση για το καυτό θέμα των ευρωομολόγων.
Ο ρόλος του ESM
Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ευχαριστημένος και ευχαρίστησε στον Μάριο Σεντένο. «Ξέρουμε ότι είμαστε σε κρίση, τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Είναι σημαντικό ότι ελήφθησαν μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες».
Όπως είπε, είναι σημαντικά τα μέτρα που ελήφθησαν και είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τις χώρες που πιέζονται περισσότερο και δυσκολεύονται να βρουν πόρους περισσότερο από άλλες.
Σε ό,τι αφορά τον ESM, ο Κλ. Ρέγκλινγκ είπε ότι θα είναι το δίχτυ προστασίας για τις χώρες. Θα προσφέρει στήριξη μέσω πιστωτικής γραμμής ECCL που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Η γραμμή θα δώσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο και τα κράτη μέλη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα μόνο για μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση ιού.