Eurogroup: Μέτρα 500 δισ. «δείχνει» η Γερμανία
Στη λήψη ενός οικονομικού πακέτου ύψους 500 δισ. ευρώ προσβλέπει η Γερμανία όσον αφορά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ύστερα από το ναυάγιο του περασμένου 24ώρου.
Στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη 16 ωρών, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πώς θα στηρίξουν τις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18.00 ώρα Ελλάδας.
«Είναι σημαντικό να λάβουμε αυτή την απόφαση σήμερα για τα 500 δισεκ. ευρώ που είναι υπό συζήτηση –είναι ένα απίστευτα μεγάλο ποσό που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε πολύ κόσμο, ειδικά στις πλέον πληγείσες χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία», δήλωσε ο Αλτμάιερ στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
«Έχω εμπιστοσύνη ότι (ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών) Όλαφ Σολτς, μαζί με τον συνάδελφό του, τον (Γάλλο υπουργό Οικονομικών) Μπρουνό Λεμέρ, μπορούν να το προωθήσουν αυτό σήμερα και όλοι εργαζόμαστε σε αυτό από κοινού», πρόσθεσε.
Το «βέτο»
Πάντως, στην επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, η ΕΚΤ χτύπησε καμπανάκι για ύφεση 10% στην Ευρωζώνη, «δείχνοντας» σε μέτρα 1,5 τρισ. ευρώ.
«Η Ευρωζώνη ενδεχομένως να χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα αξίας 1,5 τρισ. ευρώ αυτό το έτος για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup», μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και κάποιες άλλες χώρες του βορρά ήταν έτοιμες να στηρίξουν μέτρα αξίας μόνο 500 δισ. ευρώ στο χθεσινό Eurogroup.
Η στήριξη από την πλευρά της Ε.Ε. θα συνδυάζει και εθνικά μέτρα, ωστόσο η συνολική δημοσιονομική προσπάθεια δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% αυτό το έτος, ωστόσο, οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, κυρίως λόγω των αντιδράσεων από την Ολλανδία και την Ιταλία, αναφέρει το πρακτορείο.
Η Ιταλία θέλει μια πιο φιλόδοξη συμφωνία, με ξεκάθαρες αναφορές σε μια μελλοντική έκδοση κοινού χρέους, ενώ η Ολλανδία πιέζει η όποια πιστωτική γραμμή δοθεί σε χώρες που έχουν ανάγκη να συνοδεύεται από προϋποθέσεις.