Δυναμικό και γενναίο το πακέτο στήριξης από την κυβέρνηση, λέει το ΕΒΕΠ
«Δυναμικό και γενναίο» χαρακτηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για επιδόματα, ρευστότητα και αναστολές πληρωμών σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Με αφορμή τις αλλεπάλληλες αλλά και απαραίτητες ανακοινώσεις μέτρων για την αγορά, το ΕΒΕΠ διευκρινίζει πως οι επιχειρήσεις-μέλη του, στους τομείς της βιομηχανίας, της ναυπηγοεπισκευής, των ναυτιλιακών υπηρεσιών, του χονδρικού εμπορίου, των εισαγωγών και εξαγωγών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά κυρίως της τροφοδοσίας πλοίων, νοσοκομείων και των σωμάτων ασφαλείας, λαμβάνοντας πάντα όλα τα μέτρα προστασίας ασφάλειας και υγιεινής, συνεχίζουν να λειτουργούν και να προσφέρουν, ως οφείλουν, τις υπηρεσίες τους.
Σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου σημειώνεται ότι:
«Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τους αρμόδιους υπουργός και τα οποία αποσκοπούν να στηρίξουν επιχειρήσεις και απασχόληση με ευέλικτους χειρισμούς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, με την επιτυχή υλοποίησή τους, να καταστείλουν την ασύμμετρη απειλή για την οικονομία. Πρέπει να σημειωθεί ότι, βασική ρήτρα για ένταξη όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται στο τριπλό πακέτο στήριξης, είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με την απαγόρευση απολύσεων.
Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι τα μέτρα που προβλέπουν αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων στους κλάδους που πλήττονται δραστικά, όπως και η επιδότηση επιτοκίου δανείων για 3 μήνες, αλλά και η επιστρεπτέα προκαταβολή, σε συνδυασμό με την αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δημιουργούν ένα μαξιλάρι ρευστότητας.
Συγκεκριμένα, αναστέλλονται για 4 μήνες η καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων και ρυθμίσεων. Επίσης, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται η αναστολή των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες.
Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο υφιστάμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές θα εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά. Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει το γεγονός ότι, με συντονισμένες πρωτοβουλίες, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός 3 δισ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων.
Από το πακέτο μέτρων 2 δισ. ευρώ, το ένα θα πάει στις επιχειρήσεις που κλείνουν, στους αυτοαπασχολούμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίες και το άλλο ένα δις σε 600.000 εργαζόμενους. Εκτός από τα 2 δισ. ευρώ, διατίθενται επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Ταμείο που δημιουργήθηκε και θα δοθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και του εισοδήματος των εργαζομένων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε πως «οι δυναμικές και γενναίες οικονομικές ενισχύσεις και ανάσες που ανακοινώθηκαν, εκτός από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητικές αποφάσεις, συμπεριλαμβάνουν και αυτές που συνεχίζουν να λειτουργούν με ζημία, καθώς και το προσωπικό τους, που συνεχίζει να εργάζεται με κίνδυνο της υγείας του. Ζούμε εκ του σύνεγγυς τις πρωτόγνωρες εξελίξεις μιας δραματικής πανδημίας, αλλά τουλάχιστον υποστηρικτικά δεν νοιώθουμε πως είμαστε μόνοι μας. Δηλώνουμε μάχιμοι, ώστε, όπου χρειαστεί, να ενισχύσουμε την πρώτη γραμμή, τόσο στη δίκαια εφαρμογή των μέτρων, όσο και για τις επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί με τους εργαζόμενους αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διδαχθούμε από το πρόσφατο παρελθόν, ότι στην κρίση η λύση δεν είναι η απόλυση, ούτε το λουκέτο».