Δημοσιονομική ευελιξία θα ζητήσει η Αθήνα από το Eurogroup
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει στραμμένο το βλέμμα όλος ο πλανήτης, ο οποίος πλήττεται θανάσιμα από την πανδημία του κοροναϊού.
Τη στιγμή που η πλειοψηφία των χωρών κατεβάζει ρολά, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού, οι αγορές κατρακυλούν, με τους επενδυτές να ανησυχούν για ένα δεύτερο γύρο παγκόσμιας ύφεσης.
Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρο και ηχηρό: η ΕΚΤ παρεμβαίνει για την ενίσχυση του ευρωσυστήματος εν μέσω της πανδημίας, «ώρα» και των κυβερνήσεων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Το «μπαλάκι«, λοιπόν, είναι τώρα στην πλευρά του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Έχει μάλιστα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του EWG, κατά την οποία διευκρινίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Από την πλευρά της, η Αθήνα θα θέσει τα δικά της αιτήματα, τα οποία θα εστιάζουν στην ευελιξία ως προς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και ως προς την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως η έμφαση δίνεται στη λήψη μέτρων στήριξης, αρχικά στο σύστημα υγείας, στην παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας λόγω των μέτρων που λαμβάνονται λόγω του κορωνοϊού. Μέτρα τα οποία θα πάρουν την τελική τους μορφή μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σημειώνεται πως οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΚΤ, αφορούν:
-αύξηση της χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων με μακροπρόθεσμα κεφάλαια μειώνοντας ταυτόχρονα τα επιτόκια για τα δάνεια αυτά
-πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος ΑPΡ
-αναβολή των stress-test του 2020