Σεντένο: Μεγάλο πακέτο με «πλήρη ευελιξία» για τον κοροναϊό
Συμφωνία για ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο σε επίπεδο ευρωπαϊκών κρατών για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας προβλέπει ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στους Financial Times.
Προσθέτει δε ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να τονωθούν οι δαπάνες.
Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως περιμένει ότι τα κράτη-μέλη θα πάρουν δημοσιονομικά μέτρα που αθροιστικά θα οδηγούν σε τόνωση «πολύ μεγαλύτερη» από τα 27 δισ. ευρώ που αναφέρθηκαν από την Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε σε τρεις τομείς που αναμένεται να υιοθετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών: α) στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας, β) στήριξη οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και γ) προβλέψεις για στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, με μέτρα όπως αναβολή πληρωμής φόρων.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμα μια υγειονομική κρίση και φυσικά θα ήταν απόλυτα ανεύθυνο από την πλευρά μας, και στην πραγματικότητα απροσεξία, να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης», τόνισε. «Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών όσο και από τις κεντρικές τράπεζες».
Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η πανευρωπαϊκή δράση πρέπει να συμπληρωθεί από μέτρα σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως και αυτοί για την κρατική στήριξη, δεν εμποδίζουν τις προσπάθειες. «Αυτή είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση, που χρειάζεται γρήγορη δράση και δεν μπορούμε να σταματήσουμε από τους κανόνες».
«Θα έχουμε έναν ευμεγέθη αριθμό σε όρους δημοσιονομικής δράσης, το οποίο συνδέεται με αυξημένη ευελιξία, στην πραγματικότητα, όπως το θέτω, ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο».
«Περιμένω ένα πολύ μεγάλο σετ μέτρων», τονίζει και συμπληρώνει: «Αυτή είναι η στιγμή στην οποία ένα σοκ τύπου V μπορεί να μεταμορφωθεί σε U και μετά σε L και αυτό πάνω απ’ όλα πρέπει να αποφύγουμε».
Ετσι, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει την «πλήρη ευελιξία» που είναι διαθέσιμη εντός των κανόνων του συστήματος, δίνοντας στα κράτη-μέλη το περιθώριο να τονώσουν τις δαπάνες και να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.