Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων
«Ελλάδα και Γερμανία στηρίζουν τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις και θα τις εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο» υπογράμμισε, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ –Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», που πραγματοποιείται σήμερα, στο Βερολίνο ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι οι δύο χώρες, από μια σχέση πιστωτή δανειολήπτη, δημιουργούν μια σχέση ισότιμων εταίρων, διεκδικώντας κοινά οφέλη μέσα από το πεδίο των επενδύσεων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης, που υλοποιείται με ευθύνη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.), σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, όμως οι μεταρρυθμίσεις για να αποδώσουν απαιτούν χρόνο. Η ίδια παρουσιάσθηκε αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι το 2020, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,4%, θα καταγράψει δηλαδή ρυθμούς κατά πολύ υψηλότερους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία μειώνεται. Κατά την κ. Μέρκελ, η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία κάθε χώρας, όπως και η καινοτομία, αφού λειτουργεί ως ο σημαντικότερος τροχός ανάπτυξης.
Αναφερόμενη στον ενεργειακό τομέα, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι: «Με τον Έλληνα πρωθυπουργό έχουμε κοινές προσεγγίσεις για την Ενεργειακή Μετάβαση. Οι ευκαιρίες καταγράφονται πολλές και στόχος όλων μας είναι το πώς εμείς οι Ευρωπαίοι θα γίνουμε πρωταθλητές στη νέα ενεργειακή αγορά», σημείωσε.
Επίσης, σχολίασε ως πολύ σημαντικό το Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης, που υπέγραψε σήμερα η ΔΕΗ με την RWE, ενώ στάθηκε και στη ΔΕΘ 2020, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία, σημειώνοντας ότι με αφορμή τη διοργάνωση «θα θεμελιώσουμε και θα ενισχύσουμε τις ελληνογερμανικές σχέσεις στην οικονομία, την επιστήμη και τον τουρισμό».
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η όποια κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για λιγότερες μεταρρυθμίσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις πρέπει σε κάθε περίπτωση να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αναφερόμενος στις γερμανικές επενδύσεις, αναγνώρισε ότι άντεξαν και στήριξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, διατηρώντας σχεδόν όλες τις θέσεις εργασίας και πλέον οι Γερμανοί επενδυτές στρέφονται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς την ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, επισήμανε τη συμφωνία των 130 εκατ. ευρώ μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Juwi, όπως και το ΜoU μεταξύ ΔΕΗ ΔΕΗ-24,24% και RWE, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ύψους 40 δισ. ευρώ έως το 2030, στο σχέδιο για την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, όπως και στις περιοχές πρότυπα για την ανάπτυξη «πράσινων» ενεργειακών κέντρων, που θα απαιτήσουν νέες βιομηχανικές επενδύσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση θα προσφέρει περισσότερα κίνητρα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει, τόσο για τη απολιγνιτοποίηση της χώρας, όσο και για την ηλεκτροκίνηση με την εγκατάσταση ενός οργανωμένου δικτύου σταθμών φόρτισης..