Ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης κόντρα στον κοροναϊό
Την πρώτη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση σήμερα, Δευτέρα, ενώ την ίδια ώρα η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, ετοιμάζει την δική της «απάντηση».
Οι παρεμβάσεις που ανακοινώνονται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν στην αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων όπως για παράδειγμα την πληρωμή ΦΠΑ αλλά και ασφαλιστικών εισφορών, αρχικά στους τρεις νομούς της χώρας, Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, που έχουν πληγεί κυρίως από τον ιό.
Η απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των μέτρων και σε επιχειρήσεις άλλων περιοχών στις οποίες θα ληφθούναντίστοιχα μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο.
Στο μεταξύ, σχεδόν καθημερινή είναι η συλλογή στοιχείων για το πως κινείται η αγορά, οι μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Συνεχής είναι και η επικοινωνία με φορείς από διάφορους κλάδους. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα και να παρεμβαίνει όταν κρίνεται απαραίτητο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στην πραγματική οικονομία εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Οι παρεμβάσεις σχεδιάζεται να λαμβάνονται σε τρία επίπεδα:
- η αρχή γίνεται ουσιαστικά σήμερα με τις ανακοινώσεις για τις περιοχές που έχουν πληγεί, μετά τη λήψη αναγκαστικών μέτρων από την κυβέρνηση
- το δεύτερο επίπεδο αφορά τη λήψη μέτρων ανά κλάδο και ανά περιοχή, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων αλλά και τα στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι ασκούνται πιέσεις στην αγορά.
- το τρίτο επίπεδο αφορά τη λήψη οριζόντιων μέτρων για το σύνολο της οικονομίας, αν και εφόσον χρειαστεί.
Σημαντικός σταθμός αποτελεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου, όπου θα ζητηθεί να υπάρξει μια συντονισμένη κίνηση απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί η εξάπλωση του ιού. «Το πρώτο που θα πρέπει να στηρίξουμε είναι το σύστημα υγείας. Το δεύτερο, να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρομεσαίες, και το τρίτο είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις στην απασχόληση, ειδικά στους κλάδους που θα πλήττονται περισσότερο, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας», τόνισε άλλωστε πρόσφατα ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του.