Ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος η ΕΕ
Με ανάπτυξη ύψους 2,4% εκτιμά ότι θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία η Κομισιόν, σύμφωνα με τη νέα αναθεωρημένη πρόβλεψή της.
Η Κομισιόν εκτιμά παράλληλα ότι το 2019 έκλεισε τελικά με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από αυτό που περίμενε και η κυβέρνηση, δηλαδή στο 2,2%.
Σημειώνεται ότι στις 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεών της, η Κομισιόν έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% και 2% το 2021.
Από την πλευρά του, το ΥΠΟΙΚ «βλέπει» ανάπτυξη 2,8% για φέτος.
Τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία της Κομισιόν αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης στη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων.
«Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις
Όπως επισημαίνει η ΕΕ, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί «κλειδί» για την αναπτυξιακή δυναμική.
Καταγράφεται επίσης επιτάχυνση πληθωρισμού από το 0,5% το 2019 στο 0,7% φέτος και στο 0,9% το 2021. Αναφέρεται πως ο σχετικά χαμηλός αυτός δείκτης τιμών φέτος αντανακλά τον χαμηλό πληθωρισμό στο κλάδο της ενέργειας, ενώ η ανοδική τάση το 2021 αναμένεται να προέλθει από την επιτάχυνση στον πυρήνα του πληθωρισμού.
Στην Έκθεση σημειώνεται ότι για το γ' τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι η κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, αναφέρει η Επιτροπή. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε ορισμένες αγορές, "η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα" επισημαίνεται.
«Σύμμαχος» η κατανάλωση
Την ίδια στιγμή, αναφέρεται επίσης πως η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.
Γίνεται σαφές πως ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Επίσης, η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Για το 2020 αναφέρεται πως η ενίσχυση του δείκτη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών (επέστρεψε στα επίπεδα πριν από την κρίση), αλλά και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, των επενδύσεων και της κατανάλωσης αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης.
Επίσης η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει θετική, αλλά είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, λόγω της μέτριας ανάπτυξης των εξαγωγικών εταίρων και της βραδύτερης αύξησης των μεριδίων αγοράς.
Επίσης, η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται με την ανεργία να μειώνεται στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.