«Κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμοί σε πρώτο πλάνο...
Στο τραπεζικό «μέτωπο» αναμένεται να επικεντρωθούν οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο, με τους θεσμούς να ζητούν την απελευθέρωση των δεύτερων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ενώ οι Βρυξέλλες κρατούν χαμηλούς τόνους για τα οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα των κρατών μελών της ΕΕ, εν μέσω εντάσεων στη γεωπολιτική σκακιέρα, της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Ντόναλντ Τραμπ και των ζυμώσεων για το Brexit.
Στο μεταξύ, στις σημερινές επαφές του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα στους κκ. Ρέγκλινγκ και Τζεντιλόνι.
Όσον αφορά τώρα την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν τρεις ημέρες (22-24 Ιανουαρίου).
Στο επίκεντρο θα βρεθούν μεταξύ άλλων η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, οι συντάξεις, η αγορά εργασίας, ο τομέας της υγείας και η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο
Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για νέες φοροελαφρύνσεις εντός του έτους, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις που θα γίνουν εντός της εβδομάδας. Ωστόσο το τοπίο εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει στα τέλη της Άνοιξης οπότε και θα υπάρξουν πιο αξιόπιστα στοιχεία για το πώς κινούνται τα έσοδα και οι δαπάνες του Δημοσίου.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 8% μεσοσταθμικά φέτος. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από 24%. Όμως όλα εξαρτώνται από το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει. Παράλληλα, δεν απέκλεισε μια ταχύτερη αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών (ήδη έχει αποφασιστεί η μείωσή τους κατά 0,9% από την 1η Ιουλίου).
«Θα ζυγίσουμε αυτήν τη στιγμή εάν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% και, αν κρίνουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε ακόμα πιο επιθετικά τη φορολόγηση στην εργασία, ενδεχομένως να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, προανήγγειλε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης φέτος και κατάργηση της το 2021.
«Σύμμαχος» της κυβέρνησης για τη μείωση φόρων, εισφορών αλλά και αύξηση δαπανών αποτελεί η δυνατότητα «μεταφοράς» των υπερπλεονασμάτων στην επόμενη χρονιά. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά να θέτει το ζήτημα. Όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις φοροελαφρύνσεις και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, υπήρξε υπερπλεόνασμα το 2019. .