Το τέλος στην προστασία α' κατοικίας φέρνει μπαράζ πλειστηριασμών
Για την ένταση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την αρχή του Μαΐου μίλησε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιάννης Χατζηνικολάου, σε γεύμα που παρέθεσε προς δημοσιογράφους.
Όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΕΤ, από την 1η Μαΐου, που λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν θα υπάρξει αντίστοιχο πλαίσιο για τους δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο με εγγύηση την πρώτη τους κατοικία.
Σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών των ιδιωτών σε δημόσιο και τράπεζες δεν αναμένεται να περιέχει διατάξεις που θα προστατεύουν την πρώτη κατοικία, όπως ξέρουμε μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την πίεση που υπάρχει στις τράπεζες για ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων, αναμένεται σημαντική αύξηση των πλειστηριασμών.
Εξάλλου και σύμφωνα με την ηγεσία της Ένωσης, μετά τον «Ηρακλή» -το σχέδιο αντιμετώπισης κόκκινων δανείων 30 δισ. ευρώ μέσω των τιτλοποιήσεων που ετοιμάζουν οι τράπεζες- θα υπάρξουν και άλλες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή ενώ ο αυξημένος όγκος του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα αντιμετωπιστεί στην ουσία του με την τόνωση της κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος.
«Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς τη θετική κατεύθυνση στον τομέα της οικονομίας και αυτό βοηθά στην αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και κάλεσε τις τράπεζες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Ερωτηθείς ο κ. Χατζηνικολάου για το καυτό ζήτημα του zero risk που πρέπει να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή, ανέφερε ότι «το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της οικονομίας, ο κ. Χαντζηνικολάου ανέφερε ότι έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες οι οποίες θα διευκολύνουν προς αυτή την κατεύθυνση και θα άρουν «τις δυσκαμψίες που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι αυτό».
Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η ασυλία που απολαμβάνουν στο εξής τα τραπεζικά στελέχη όσον αφορά στις ποινικές ευθύνες αλλά, την ίδια στιγμή, και οι κανόνες διαφάνειας που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο μέτωπο της Εταιρικής Διακυβέρνησης των επιχειρήσεων, οι οποίοι αναμένεται να γίνουν μεν πιο αυστηροί αλλά την ίδια στιγμή να απλοποιηθούν.
«Πρέπει να δώσουμε στο μέτωπο της εφαρμογής των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης την πεποίθηση στους Έλληνες και ξένους επενδυτές και μετόχους ότι τα λεφτά τους έχουν τοποθετηθεί με διαφάνεια και κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.