Στο τέλος της προστασίας α' κατοικίας εστίασε το Eurogroup
Στη θέληση της κυβέρνησης για να τερματίσει το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τον Απρίλιο του 2020 εστιάζει το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αναφορικά με την ελληνική οικονομία, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα ανακοινωθέν, «καλωσορίζουμε τη σταθερή πρόθεση των ελληνικών αρχών για να μην επεκτείνουν μετά από τον Απρίλιο του 2020 το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και την πρόθεση τους για μια ευρεία μεταρρύθμιση που θα αφορά την εξυγίανση των προβληματικών δανείων μέχρι το τέλος του ερχόμενου Απριλίου».
Ακόμα, το Eurogroup επιμένει στην τήρηση του στόχου για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από την πλευρά της Ελλάδας. «Προβλέπουμε πως η Ελλάδα θα πετύχει με ευκολία το στόχο για πλεόνασμα 3,,5% επί του ΑΕΠ για το 2019 και πως θα συνεχίσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020, το Eurogroup τονίζει την ικανοποίηση του για το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, λέγοντας πως «περιέχει ένα πακέτο μέτρο από φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα ώστε να μειωθεί η φορολογία επιχειρήσεων και εργασίας».
«Η Ελλάδα», συνεχίζει το ανακοινωθέν, «έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα στα εργασιακά, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στην αδειοδότηση επενδύσεων και στο επιχειρηματικό περιβάλλον».
Σχετικά με την εκταμίευση των 747 εκατ, ευρώ προς την Ελλάδα, γίνεται ειδική αναφορά στο θέμα της αλλαγής χρήσης των ομολόγων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το χρονικό τέλος της διαδικασίας των σχετικών διαβουλεύσεων.
Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, «το Eurogroup εξουσιοδοτεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία της πιθανής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), προκειμένου είτε να μειωθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είτε να χρηματοδοτηθούν αμοιβαία συμφωνηθείσες επενδύσεις, με βάση τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018». Από τη συγκεκριμένη διατύπωση προκύπτει πως η όποια πρόταση θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (σ.σ. δεν θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα).
Το Eurogroup προσθέτει πως η 5η μεταμνηνομιακή αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία είναι προγραμματισμένη το Φεβρουάριο του 2020.
Ικανοποίηση Σταϊκούρα
Σχολιάζοντας το σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Οικομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει τα εξής:
«Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί.
Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.
Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.
Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα.
Αυτή η απόφαση εδράζεται στην θετική αξιολόγηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις.
Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του Eurogroup το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ελληνική οικονομία προχωράει.
Προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας».