Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των ANFAs και SMPs
Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFAs και SMPs), με τη θετική τέταρτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η απόφαση για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, αν και η Επιτροπή βγάζει «κίτρινες κάρτες» για ορισμένα επίμαχα ζητήματα, εντούτοις επισημαίνει την κυβερνητική δέσμευση για τις απαραίτητες κινήσεις.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί για το 2019 και το 2020 (3,8% και 3,5% του ΑΕΠ) και τονίζει πως «οι κομβικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί ως τώρα από τις ελληνικές αρχές και η συνολική φιλική προς την ανάπτυξη ρητορική της έχουν τύχει θετικής υποδοχής από τις αγορές».
Επίσης, η Επιτροπή ζητεί τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής, για να παραμείνει και η θετική προοπτική της χώρας. Συγχρόνως, η Επιτροπή κρίνει θετικά τις φοροελαφρύνσεις, στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση, καθώς όπως σημειώνει οι φιλικές προς την ανάπτυξη φορολογικές αλλαγές αναμένονται να «ενεργοποιήσουν τις επενδύσεις και την απασχόληση και να συμβάλουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και κατανάλωση».
Η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα συνεχίστηκε το πρώτο μισό του 2019 και προβλέπεται να παραμείνει ανθεκτική πάρα τους αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες και παρά την αδύναμη εκκίνησή της το 2019. Η ανάπτυξη για το 2019 συνολικά αναμένεται να φτάσει στο 1,8%, ενώ η πρόβλεψη για την ανάπτυξη ενισχύεται το 2020 στο 2,3%, αρκετά πάνω από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 1,2%».
Σε σχέση με την αγορά εργασίας, η έκθεση προβλέπει μείωση της ανεργίας από το 19,3% το 2018 στο 17% το 2019 και 15% το 2020, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι αναιμικός.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η Κομισιόν είναι πολύ θετική αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερα ενισχύσει το μoμέντουμ» και καταγράφει πρόοδο, σε Ελληνικό, Μαρίνα Αλίμου, ΕΛΠΕ, ΔΑΑ, ΔΕΠΑ, περιφερειακά αεροδρόμια και Εγνατία, αλλά σημειώνει και τα σχετικά εμπόδια που πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν.
Τα τρωτά σημεία και τα «καμπανάκια»
Στην έκθεση τονίζεται ωστόσο ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις ως προς την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού εξαιτίας των αποφάσεων του ΣτΕ για τις συντάξεις.
Συγχρόνως, προειδοποιεί ότι η εξαίρεση του ΦΠΑ σε νέες οικοδομές για τρία χρόνια που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση «μπορεί να αυξήσει τη “μαύρη” οικονομία, ενώ τίθεται και υπό διερεύνηση κατά πόσον είναι ο νόμος συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πιο αναλυτικά:
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Παρά την πρόοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζει να ακυρώνεται, να αναστέλλεται ή να αποτυγχάνει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και τα περισσότερα στοιχεία καταλήγουν ξανά στις τράπεζες. Η Αθήνα εξετάζει ήδη τις διαδικασίες που οδηγούν σε ακυρώσεις και αναβολές, ώστε να προτείνει σύντομα τα απαραίτητα μέτρα.
Δικαστήρια: Η Κομισιόν σημειώνει ότι ο στόχος μείωσης του αριθμού των υποθέσεων πτωχευτικού δικαίου για ιδιώτες που περιμένει στα δικαστήρια δεν έχει επιτευχθεί. Είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να ενισχύσουν τις δυνατότητες εκδίκασης των υποθέσεων για να επιτευχθεί ο στόχος ως τα τέλη του 2021. Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Αθήνα να παρουσιάσει επαρκή μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου.
Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στο πλαίσιο και την ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων. Σχεδιάζουν να παρατείνουν τη ρύθμιση κατά τέσσερις μήνες, ως τα τέλη Απριλίου του 2020. Ενώ μια τεχνική παράταση θα βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνεται η προσπάθεια ομαλοποίησης της κουλτούρας πληρωμών.
Πτωχευτικό δίκαιο: Η Αθήνα έχει επίσης δεσμευτεί να επιταχύνει την εναρμόνιση του πτωχευτικού πλαισίου. Απαιτείται ένα συνεκτικό και ενοποιημένο πλαίσιο με την Αθήνα να έχει καταρτίσει ένα προσχέδιο ως βάση για νέο πλαίσιο ως τα τέλη Απριλίου του 2020, που θέτει τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης.
Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Υπάρχει πρόοδος στην υλοποίηση του αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλά η Αθήνα είναι πίσω στον σχεδιασμό.