trypa-esODA

«Καμπανάκι» για νέα επώδυνα μέτρα από την τρύπα στα έσοδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 12/09/17, 07:50
Του Αλέξη Ρωμανού

 

Τα έσοδα του Δημοσίου σημείωσαν μεγάλη υστέρηση τον Ιούλιο θέτοντας σε κίνδυνο, αν όχι τον στόχο για το πλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού, σίγουρα του επόμενου, όπου ο πήχης του 3,5% ήταν, ούτως ή άλλως, υπερβολικά υψηλός. Η υπερφορολόγηση έχει υπερβεί τα όρια αντοχής  νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αν παγιωθεί η τάση υστέρησης των εσόδων, τότε οι δανειστές θα ζητήσουν νέα επώδυνα μέτρα για το 2018.

 

Στα 97,35 δισ. ευρώ ανήλθαν οι παλαιές και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Ιούλιο, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτόν τον μήνα.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 7,483 δισ. ευρώ έναντι 5,475 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν μόνο φορολογικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 5,723 δισ. ευρώ έναντι 4,282 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

 

Η συνεχής συσσώρευση νέου ληξιπρόθεσμου χρέους παρά το «πογκρόμ» κατασχέσεων) αποτελεί ένδειξη κόπωσης των φορολογουμένων όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η οποία επιτείνεται τόσο από τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όσο και από την παρατεταμένη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

 

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος υψηλού ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, υψηλών φορολογικών συντελεστών και επίμονης ύφεσης που καταδεικνύει ότι η τρέχουσα φορολογική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναιρεί κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης.

 

Υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται, σύμφωνα με την ΤτΕ.

 

Προκειμένου να ξεκολλήσει με τρόπο βιώσιμο η ελληνική οικονομία από την ύφεση, απαραίτητη θεωρείται η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα, άρα ας μην περιμένουμε αξιόπιστη και βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Την ίδια ώρα εάν τα έσοδα ξεφύγουν στο επόμενο διάστημα δεν είναι απίθανο οι δανειστές να ζητήσουν και νέα δημοσιονομικά μέτρα, δημιουργώντας έναν ακόμη φαύλο κύκλο…
Αν σου άρεσε κάνε