Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν ένα μικρό βάρος
Απαντήσεις στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη ΔΕΗ και ειδικότερα για τους εργαζομένους της Επιχείρησης προσπάθησε να δώσει τη Δευτέρα ο Κωστής Χατζηδάκης, στην παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Όπως είπε ο υπουργός, το νομοσχέδιο:
* Θέτει τις βάσεις για να πάρει σάρκα και οστά η εθελούσια έξοδο. Όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης «το πρόγραμμα θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενο και θα αποσβεστεί μέσα σε δύο με τρία χρόνια. Οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα επιβαρυνθούν. Ακολουθούμε το “μοντέλο” του ΟΤΕ 2012- 2014».
* Καταργείται η μονιμότητα για τους νέους. Στη συζήτηση παρενέβη ο Σωκαράτης Φάμελλος από το ΣΥΡΙΖΑ που είπε πως «καταργείται το ΑΣΕΠ».
* Αλλάζει ο τρόπος των προσλήψεων. Ο υπουργός μίλησε για «προσλήψεις που θα γίνουν με την έγκριση του ΑΣΕΠ ως προς τη νομιμότητα» και επεσήμανε «δεν θα είναι αθρόες. Θα είναι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού». Με αφορμή τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε «έχετε πάθει πολιτικό βέρτιγκο», ενώ υπήρξαν και νέες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
* «Εισάγεται καθεστώς “ιδιωτικού” τομέα για τα διευθυντικά στελέχη. Στόχος είναι η ΔΕΗ να αξιοποιεί είτε δικά της στελέχη, είτε στελέχη από την αγορά με τριετίες. Θα καθοριστεί για αυτά τα στελέχη ειδική μισθοδοσία».
* «Υπάρχουν αλλαγές στις προμήθειες. Στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με διαφάνεια αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα»
* Καταργείται η έκπτωση του 75% που έχουν οι εργαζόμενοι και πάμε στο 30% για το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη «οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν ένα μικρό βάρος στην προσπάθεια διάσωσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ Είναι ένα μέτρο δίκαιο που αγκαλιάζει η κοινωνία».
Ακόμα, ο υπουργός άσκησε έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ. «Εσείς χύνεται "κροκοδείλια δάκρυα” επεσήμανε, ενώ σε άλλο σημείο προσέθεσε “επιτελούς στο ψέμα πρέπει να μπει ένα τέλος. Έχετε γίνει βιομηχανία ψεμάτων ως κόμμα”. Συνεχίζοντας την κριτική είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση “εσείς κάθε μέρα τοποθετείται όλο και πιο ψηλά τον πήχη του πολιτικού θράσους”, ενώ ανέφερε πως “στο συγκεκριμένο θέμα δεν είστε κατήγοροι είστε κατηγορούμενοι»
Παράλληλα εξαπέλυσε νέα βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «τον Αύγουστο του 2015 κάνατε μια συμφωνία που έλεγε ότι η ΔΕΗ από το 95% θα έπεφτε στο 50% της αγοράς έως το 2020». Και πρόσθεσε «από τις διαδικασία ΝΟΜΕ η ΔΕΗ έχασε 600 εκατομμύρια. Μόνο τον Οκτώβριο θα έχανε 90 εκατομμύρια».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, με τον Πάνο Σουρλέτη να αναφέρει πως από τα ΝΟΜΕ εισπράχθηκαν 2.1 δισεκατομμύρια.
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο υπουργός είπε πως «ναι, θέλουμε στρατηγικό επενδυτή», ωστόσο επεσήμανε πως «δεν κρίνουμε πως προς το παρόν μπορεί να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής για το σύνολο της ΔΕΗ».
Νωρίτερα ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επέλεξε να φέρει άμεσα προς συζήτηση το νομοσχέδιο στη Βουλή. "Υπάρχουν εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης και γι’ αυτό χρειάζεται ειδικός χειρισμός" επεσήμανε και προσέθεσε πως πρέπει να διεξαχθεί έως το τέλος της χρονιάς η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ και χρειάζεται περίπου 20 μέρες νωρίτερα να έχει προχωρήσει το business plan της εταιρίας.
Να σημειωθεί πως ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ζήτησαν αναβολή της συζήτησης και πρότειναν να μπει στην επιτροπή το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό.