Και πάλι ο Ρέγκλιγνκ για τα πλεονάσματα της Ελλάδας
Ακόμα μια αναφορά για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα στο ύψος του 3,5% επί του ΑΕΠ έκανε την Τρίτη ο Κλάους Ρέγκλινγκ, παρουσιάζοντας βιβλίο - έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις Βρυξέλλες.
'Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, «η Ελλάδα χρειάστηκε 3 προγράμματα τουESM και 8 χρόνια αλλά πλέον είναι εκτός προγράμματος από τον προηγούμενο Αυγούστο.
Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση και υπάρχει η ισχυρή δέσμευση να τηρηθεί ο στόχος του 3,5%. Θεωρώ ότι αυτό θα καταστεί εφικτό» συμπλήρωσε ο Ρέγκλινγκ.
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μετά τις εκλογές υπάρχει «αλλαγή πολιτικής» και ότι «η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί περαιτέρω». Τώρα, συνέχισε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε «στενή επαφή» και σε «καλή συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της επόμενης έκθεσής τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP). «Μένει να εξετάσουμε τον προϋπολογισμό για το 2020, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ισχυρή δέσμευση για την εκπλήρωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα είναι εφικτό», κατέληξε ο Κ. Ρέγκλινγκ.
Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, εκταμιεύθηκαν 295 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες: Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία. Κι αυτό έδωσε ουσιαστική χρηματοδότηση στις κυβερνήσεις, χωρίς την οποία ορισμένες χώρες θα είχαν αναγκαστεί πιθανότατα να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.
Οι χώρες, όπως είπε, ωφελούνται από τις από την εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό τους λόγω των δανείων μας, με πολύ μακρές διάρκειες και πολύ χαμηλά επιτόκια. Στον ελληνικό προϋπολογισμό, για παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, εξοικονομήθηκαν 13 δισ. ευρώ το 2018, αντιπροσωπεύοντας το 7% του ελληνικού ΑΕΠ. Η Ελλάδα θα απολαμβάνει αυτή την εξοικονόμηση για πολλά χρόνια και αυτό αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην επιστροφή της χώρας στη βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε χαρακτηριστικά.