Σχέδιο «Ηρακλής»: Μείωση των NPEs κατά 30 δισ. σε ορίζοντα 3ετίας
Ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά «σινιάλα» στέλνει στις αγορές η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών από την Κομισιόν.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, ανέφερε σε δημοσιογράφους το περίγραμμα του σχεδίου, λέγοντας πως είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά, γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο ίδιος επεσήμανε πως πρόκειται για επιτυχία διεθνούς βεληνεκούς, σημειώνοντας πως μέσα από το σχέδιο αυτό επιτυγχάνονται οι σκοποί της τραπεζικής ενοποίησης, που θα φέρουν πιο κοντά την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.
«Σήμερα ο Ηρακλής έχει βρει την Αθηνά» ανέφερε ο Ζαββός, τονίζοντας ότι είναι μια συστημική λύση που στοχεύει σε μεγάλη μείωση των NPEs, σε πρώτη φάση κατά 30 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριών ετών.
Ο στόχος της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι να μειωθούν οι δείκτες των προβληματικών δανείων σε μονοψήφια ποσοστά. Γι' αυτό και ετοιμάζεται η δεύτερη φάση του σχεδίου, το Ηρακλής ΙΙ.
Ερωτώμενος σχετικά με το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων τόνισε πως είναι ανοιχτοί σε όλες λύσεις που δεν θα χαρακτηρίζονται ως κρατική βοήθεια, δε θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και για τις οποίες θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η λύση αυτή θα μειώσει τον όγκο των κόκκινων δανείων και θα δώσει ρευστότητα στην αγορά.
Χάρη στο σχέδιο αυτό, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιάνουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους και να στραφούν στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Επίσης, είναι μια σημαντική βοήθεια στις τράπεζες να διατηρήσουν το senior ως κεφάλαιο, υπό την προϋπόθεση να λάβει την καλύτερη στάθμιση κινδύνου από τον SSM.
Έτσι οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο για την ταχύτατη εφαρμογή του, το οποίο θα έχει διάρκεια 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης.
Αναφορικά με τις προμήθειες, ο Ζαββός ξεκαθάρισε ότι αυτές θα δίδονται ανά έτος και είναι οι χαμηλότερες δυνατές.
Το κόστος της προμήθειας θα κατατμηθεί σε βάθος δεκαετίας και υπολογίζεται στην παρούσα φάση κάτω από τις 180 μονάδες βάσης.
Το τέλος της εγγύησης θα βασίζεται στο δείκτη αναφοράς και θα αντιστοιχεί στο επίπεδο κινδύνου που αναλαμβάνει το Δημόσιο όταν χορηγεί την εγγύηση.
Όπως ανέφερε, τα χαρτοφυλάκια που θα δημιουργήσουν οι τράπεζες θα αξιολογούνται από δύο οίκους.
Ο κίνδυνος για το κράτος θα είναι περιορισμένος αφού η εγγύηση ισχύει μόνον για το τμήμα της ανώτερης εξασφάλισης των τίτλων.
Η κρατική εγγύηση θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των μη εγγυημένων επισφαλών τμημάτων έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες
Το υπόλοιπο θα παραμένει ως κεφάλαιο στην τράπεζα.
Μιλώντας τέλος για το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) ο Ζαββός επισήμανε ότι είναι σημαντικό να βρεθούν οι καλύτερες μέθοδοι μείωσης των DTC και οι υβριδικές εκδόσεις μπορεί να αποτελέσουν ένα μέρος της λύσης, αλλά πολύ θα βοηθήσει η κερδοφορία των τραπεζών.
Η Επίτροπος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού,Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε: Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση καταλήξαμε σε λύση συμβατή με την αγορά για την αντιμετώπιση του συνόλου των NPES.
Από την αξιολόγηση της Επιτροπής προέκυψε ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται έναντι αμοιβής με όρους αγοράς.