Όλα όσα αποκάλυψε ο Μάριο Ντράγκι για το δράμα του 2015
Μία «γεύση» από το background των δραματικών γεγονότων του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ, έδωσε ο Μάριο Ντράγκι σε νέα συνέντευξή του.
«Δεχθήκαμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κριτικές εδώ. Η μία έλεγε ότι θα πρέπει να κόψουμε από την Ελλάδα κάθε γραμμή χρηματοδότησης άμεσα, κάτι που θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανότατα έξοδο από το ευρώ. Και η άλλη έλεγε ότι θα έπρεπε να προσφέρουμε απεριόριστη και χωρίς προϋποθέσεις ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία, ανεξάρτητα από το τι συνέβαινε», αναφέρει ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στους FT.
«Η στήριξη στην Ελλάδα ήταν ουσιαστική. το απόγειό του ο δανεισμός της ΕΚΤ και της ΤτΕ προς τις ελληνικές τράπεζες έφτασε τα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας. Το κάναμε αυτό ενώ υπήρχαν φωνές που έλεγαν να κόψουμε άμεσα όλες τις πιστωτικές γραμμές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «συνεχίσαμε να χρηματοδοτούμε τον ιδιωτικό τομέα με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση στο κράτος. Δεν υπήρξε νομισματική χρηματοδότηση, όλα έγιναν με τον σωστό τρόπο, καθώς καταφέραμε να κρατήσουμε το ευρώ άθικτο και να αποφύγουμε την παράβαση της Συνθήκης».
Σε ερώτηση για το εάν υπήρξε μελέτη για τις επιπτώσεις μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Ντράγκι απαντά: «Η δουλειά μας ήταν να εξετάσουμε τη μετάδοση της κρίσης. Αλλά πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, όσον αφορά στο ευρώ, δεν υπήρχε Plan B». Όπως υπογραμμίζει, εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρεί την σταθερότητα των τιμών και η σταθερότητα αυτή βασίζεται στην ύπαρξη του ευρώ. «Διαφορετικά δεν έχει νόημα. Ποια σταθερότητα τιμών ή ποιο νόμισμα πρέπει να στηρίξουμε; Το δολάριο. Όχι. Τη στερλίνα; Όχι. Είναι το ευρώ. Για αυτό δεν υπάρχει Plan B», εξηγεί.
Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξε πίεση να αφεθεί η χώρα να φύγει, ο Ντράγκι τονίζει πως σε μία συνεδρίαση του Eurogroup πριν από πολύ καιρό, είπε ξεκάθαρα σε υπουργό που άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο: «Κοίτα, εάν θες να σπρώξεις την Ελλάδα έξω από το ευρώ, κάντο. Μην χρησιμοποιείς όμως την ΕΚΤ για να το κάνεις».