Η Ελλάδα στο «ραντάρ» των Αμερικανών επενδυτών
Στη δυναμική είσοδο της Ελλάδας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη στοχεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Όπλα» της για το στοίχημα αυτό αποτελούν το μεταρρυθμιστικό έργο, οι ταχύτατες ενέργειες που υλοποιούνται στο μέτωπο των επενδύσεων, η ενίσχυση της ανάπτυξης με την επιτάχυνση των μεγάλων projects και των ιδιωτικοποιήσεων, η πλήρης άρση των capital controls, η μείωση του country risk, η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, η επίσπευση της εφαρμογής του σχεδίου του ΤΧΣ για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, καθώς και το ιλιγγιώδες ράλι των ελληνικών ομολόγων.
Μπορεί οι επενδύσεις να μην τέθηκαν σε υψηλό επίπεδο, καθώς ακυρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, προσφάτως το δεξί χέρι του Αμερικανικού προέδρου, ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται «αποφασισμένη να κάνει τη δουλειά».
Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο με την ατζέντα όσο και με την «αίσθηση του επείγοντος», που κατά τη γνώμη του διακατέχει τα μέλη της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Ο κ. Ρος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη προσδοκώντας τα πρώτα δείγματα γραφής, Αμερικανοί επιχειρηματίες με ενδιαφέρον στις ιδιωτικοποιήσεις, την υψηλή τεχνολογία, τους φυσικούς πόρους, την αεροδιαστημική και την άμυνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με ξένους επενδυτές, σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της, Ντέιβιντ Σόλομον, θα παραστούν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.
‘Ετσι η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο «ραντάρ» των αμερικανών επενδυτών.Η προβολή της εικόνας της Ελλάδας με τη νέα κυβέρνηση, ως χώρας φιλικής στην διεθνή επιχειρηματικότητα και η με αυτοπεποίθηση διατύπωση της άποψης για τα σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα είναι από τους διακηρυγμένους στόχους του πρωθυπουργού στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη.
Προσφάτως στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, υπήρχε υψηλή ζήτηση από επενδυτικά κεφάλαια και διαχειριστές χαρτοφυλακίων για συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και τα υψηλόβαθμα στελέχη των 30 εισηγμένων που βρέθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα η επιστροφή, μετά από χρόνια, μεγάλων ονομάτων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας δείχνει πως το Χ.Α. αναμένεται να κερδίσει το «στοίχημα» της διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης την οποία ήδη «αγοράζουν» οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων, στέλνοντας τις αποδόσεις τους σε ολοένα και νέα χαμηλά.
Οι συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι εισηγμένες στο roadshow του Λονδίνου άγγιξαν τις 600, ενώ το «παρών» έδωσαν πάνω από 100 διεθνή funds και 140 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές. Ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, είχε συναντήσεις με 75 επενδυτές οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη φορολογία, τις επενδύσεις, τα δημοσιονομικά, τις αποκρατικοποιήσεις.
H αισιοδοξία στο περιβάλλον των διαχειριστών κεφαλαίων και των επενδυτικών τραπεζών είναι έντονη, καθώς βλέπουν πως οι προοπτικές της χώρας μετά και τις εκλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η πλήρης άρση των capital controls θεωρείται ένα απόλυτα θετικό σήμα για την οικονομία και για τις τράπεζες, καθώς αναμένουν πως θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν τα χρηματοδοτικά τους προφίλ και τα έσοδα, και θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το ισχυρό σήμα που έστειλε η Ελλάδα με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και μάλιστα με τη χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» ρευστότητας «ανεβάζει» τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στη χώρα καθώς βλέπουν πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βελτιώνεται, η εμπιστοσύνη ενισχύεται και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει δείξει ανθεκτικότητα τους δύο τελευταίους μήνες απέναντι στην επιβράδυνση που σημειώνεται στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, γίνονται ολοένα και θετικότερες.