ΔΕΗ: Η έκθεση της ΕΥ ανεβάζει την «τάση» στο παζάρι κυβέρνησης-θεσμών
Τα πρώτα μηνύματα από τους θεσμούς για το δημοσιονομικό «μέτωπο» ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το ίδιο, ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει και σε ό,τι αφορά το «καυτό» ζήτημα της ΔΕΗ.
Η σημερινή Τρίτη είναι πολύ κρίσιμη για τις σχετικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, καθώς το απόγευμα αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ορκωτού λογιστή για την εισηγμένη.
Κοινώς, τα εξαμηνιαία οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα δουν το «φως», οπότε θα αποτελέσουν και το «μπούσουλα» για το παζάρι που θα ακολουθήσει την επομένη κιόλας ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και σε εκείνη των θεσμών, στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Με βάση, πάντως, τις πρώτες πληροφορίες, το ενεργειακό «μέτωπο» είναι βραχυκυκλωμένο, οπότε ο δρόμος των διαβουλεύσεων είναι ακόμη μακρύς, τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Σημειώνεται πως πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης είχε εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων υπηρεσιών και καλύτερων τιμών για τη βιομηχανία και τον απλό καταναλωτή.
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απελευθερώσουμε πλήρως, χωρίς καθυστερήσεις, την αγορά της ενέργειας, να ακολουθήσουμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, να πάμε το συντομότερο δυνατό σε αυτό που ξέρουν οι μύστες της αγοράς ενέργειας, στο Τarget model», είχε δηλώσει ο ίδιος κατά την παρουσία του στην 84η ΔΕΘ.
Συνεπώς, η οικονομική κατάσταση της εισηγμένης, όπως αυτή θα αποτυπώνεται στην έκθεση της ΕΥ, θα αποτελέσει τη βάση για την επιχειρηματολογία του υπουργείου όσον αφορά την αναθεώρηση της συμφωνίας τόσο για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όσο και άλλων παρεμβάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κατά την αυριανή συνάντηση με τους θεσμούς, επί τάπητος θα τεθούν η αναθεώρηση της μείωσης του μεριδίου της ΔEH. Ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να υποστηρίξει πως ο στόχος της μείωσης κάτω του 50% έως το τέλος του τρέχοντος έτους είναι ανέφικτος.
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι θα πέσει και η κατάργηση των ΝΟΜΕ, με τον υπουργό να μην κάνει βήμα πίσω και τους θεσμούς να φέρονται να ζητούν αντίμετρα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι ο υπουργός έχει προαναγγείλει το «λουκέτο» στις λιγνιτικές μονάδες. Ο ίδιος έχει τονίσει πως τα ρολά θα κατέβουν πριν από το τέλος του α’ εξαμήνου του 2020. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο θέλει το κλείσιμο του Αμυνταίου, της Μεγαλόπολης ΙΙΙ αλλά και εκείνων της Καρδιάς έως το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου.
Στη «λίστα» έχει προστεθεί και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με πώληση τμημάτων του δικτύου διανομής ανά γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του σχετικού πελατολογίου.
Ψηλά στην ατζέντα «φιγουράρουν» ακόμα και οι καθυστερήσεις στο target model. Επισημαίνεται πως η έναρξη της εφαρμογής του με τη λειτουργία των σχετικών ηλεκτρονικών συστημάτων των συναλλαγών χρονολογείται το ερχόμενο καλοκαίρι.
Προς το παρόν, η συμφωνία των δύο πλευρών ως προς τους παραπάνω στόχους μοιάζει με δύσκολη «εξίσωση».