ΥΠΟΙΚ: Θετικοί οι θεσμοί για τα δημοσιονομικά
«Πρώτο δείγμα θετικό» είναι το μήνυμα, που στέλνει η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από τον πρώτο γύρο των επαφών που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των θεσμών τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας.
Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης με ορόσημο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και μέχρι τότε δεν αναμένονται αποφάσεις για την πορεία των δημοσιονομικών της Ελλάδας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως για το τρέχον έτος επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση και θεσμοί τείνουν να συμφωνήσουν σε κοινή εκτίμηση πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, αλλά για το 2020, τρεις μήνες πριν το κλείσιμο του 2019 μέχρι σήμερα δεν έχουν διατυπωθεί ασφαλείς εκτιμήσεις, ούτε καν για την προβλεπόμενη ανάπτυξη.
Σχετικά με το ζήτημα των 120 δόσεων και το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει μια νέα πάγια ρύθμιση, η πηγή η οποία ενημέρωσε για τις σημερινές συναντήσεις σημείωσε πως δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα. Επιχείρησε δε να υποβαθμίσει τη συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, λέγοντας ότι αυτά τα ζητήματα συζητούνται με τους επικεφαλής.
Σε ερώτηση αναφορικά με τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα αλλά και την επιδιωκόμενη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε με νόημα πως «η κυβέρνηση θέτει τα θέματα αυτά στον κατάλληλο χρόνο και χώρο» για να συμπληρώσει «έχουν τεθεί εκεί που πρέπει, όταν έπρεπε».
Σημειώνεται ότι σήμερα υπήρξαν επαφές και με τους αρμόδιους υπουργούς για ενεργειακά θέματα, καθώς και για αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τα δύο υπουργεία. Αύριο, οι επαφές θα αφορούν υγεία, εργασιακά και χρηματοπιστωτικά θέματα.
Την Τετάρτη, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ενέργεια, τις αποκρατικοποιήσεις, την ψηφιακή πολιτική και τη δημόσια διοίκηση.
Επαφές διεξάγονται παράλληλα και με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που θα βρίσκεται στην Αθήνα έως την Παρασκευή, για να συντάξει την έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του.