Από το «μαξιλάρι» η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Από το «μαξιλάρι» η αποπληρωμή του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:01 Δημιουργία 17/09/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η «δίψα» για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δίνουν ικανοποιητικά κέρδη παρά την υποχώρηση των αποδόσεών τους σε ιστορικά χαμηλά, αποτελεί τον «μπούσουλα» για τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ περί νέας εξόδου στις αγορές, για την άντληση 3 δισ. ευρώ με στόχο την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Όμως στο τραπέζι έπεσε και η σκέψη για μη έξοδο στις αγορές και η αποπληρωμή του ΔΝΤ να γίνει από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων.

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο, αν και η Ελλάδα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2019, εξετάζουν νέα έξοδο στις αγορές, με το σκεπτικό ότι η χώρα θα πρέπει να έχει τακτική επαφή με τις αγορές, κάθε σχεδόν τρίμηνο.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας , αφού πήρε το «πράσινο φως» από το Eurogroup υπέγραψε και απέστειλε τις επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%, από συνολικό υπόλοιπο 8,8 δισ. ευρώ).

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και μετά την ολοκλήρωσή της το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το ΔΝΤ αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3%.

Η επαναγορά χρέους από το ΔΝΤ είχε προταθεί και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως το εγχείρημα «πάγωσε» πριν φτάσει σε επίσημο επίπεδο καθώς οι προεκλογικές παροχές προκάλεσαν την δυσφορία ορισμένων εταίρων.

Η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες της Ελλάδας για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους της και επιμηκύνει τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του, που είναι και τα δύο θετικά για το αξιόχρεο της χώρας.

Τα δάνεια του ΔΝΤ αποτελούν μόλις το 2,6% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά το επιτόκιό τους είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο χρέος της χώρας, ιδιαίτερα το χρέος από την Ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας.

Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

- Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.

- Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

- Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

- Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε