Με ισχυρά «όπλα» στο Eurogroup o Χρήστος Σταϊκούρας

Με ισχυρά «όπλα» στο Eurogroup o Χρήστος Σταϊκούρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:01 Δημιουργία 12/09/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με ισχυρά «όπλα» στη φαρέτρα του πηγαίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Ελσίνκι, όπου θα διεξαχθεί το Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου ο ΥΠΟΙΚ θα αναλύσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και θα θέσει το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.

«Όπλα» του υπουργού Οικονομικών, μεταξύ των άλλων, αποτελούν ο νέος επενδυτικός νόμος και τα μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και η απόφαση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αρχής γενομένης από την πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλου».

Την ίδια ώρα που η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,5%, είναι φανερό ότι το κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους είναι 3 φορές χαμηλότερο σήμερα από αυτό που οι ίδιοι υπουργοί του Eurogroup είχαν υπολογίσει πριν μερικούς μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και τη στήριξη του αιτήματος για μικρότερα πλεονάσματα.

Ο κ. Σταϊκούρας θα ενημερώσει τους ομολόγους τους για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,85 δισ ευρώ, που σήμερα έχουν επιτόκιο 5,13%.

Παράλληλα, θα αποσταλούν γραπτά αιτήματα προς τους δύο ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σταθερότητας που χρηματοδότησαν το δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο, τον EFSF και τον ESM αντίστοιχα.

Εφόσον το Eurogroup και οι δύο μηχανισμοί δώσουν το πράσινο φως η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Το Ταμείο είχε παλαιότερα δηλώσει ανοιχτό στην επαναγορά, η οποία θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και θα δώσει δημοσιονομικό χώρο στην ελληνική πλευρά.

Η επαναγορά χρέους από το ΔΝΤ είχε προταθεί και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως το εγχείρημα «πάγωσε» πριν φτάσει σε επίσημο επίπεδο καθώς οι προεκλογικές παροχές προκάλεσαν την δυσφορία ορισμένων εταίρων.

Η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες της Ελλάδας για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους της και επιμηκύνει τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του, που είναι και τα δύο θετικά για το αξιόχρεο της χώρας.

Τα δάνεια του ΔΝΤ αποτελούν μόλις το 2,6% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά το επιτόκιό τους είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο χρέος της χώρας, ιδιαίτερα το χρέος από την Ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας.

Αν σου άρεσε κάνε