Κλείνουν το μάτι οι Βρυξέλλες για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Σε θετική μετατόπιση επί του αιτήματος της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ «δείχνει» η Κομισιόν, όπως διέρρευσε ανώτατη κοινοτική πηγή την Παρασκευή στο Reuters.
Ειδικότερα, το μήνυμα από Βρυξέλλες σχετικά με το ζήτημα είναι πως «η στάση της ΕΕ για τα ελληνικά σχέδια πρόωρης μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ είναι από ουδέτερη ως θετική».
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές Eurogroup με την παρουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και ειδικότερα στις 13 Σεπτεμβρίου.
Τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ είναι πολύ πιο ακριβά από εκείνα των Ευρωπαίων εταίρων της.
Για να τα αποπληρώσει πριν από την ημερομηνία ωρίμανσή τους η Ελλάδα χρειάζεται άδεια από τους πιστωτές της Ευρωζώνης.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο EuroWorkingGroup.
«Ο Έλληνας εκπρόσωπος το ανέφερε αυτό και η αντίδραση ήταν μάλλον ουδέτερη προς θετική» επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΕΕ περιμένει ακόμα επίσημο αίτημα από την Αθήνα.
Συγχρόνως, σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα πρωτογενών πλεονάσματων. «Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της», είπε.
Το σκεπτικό της αποπληρωμής των 3,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,7 δισ. που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ βασίζεται στο γεγονός ότι πλέον έχουν ανακληθεί όλοι οι ανασταλτικοί παράγοντες του πρόσφατου παρελθόντος.
Υπέρ του ελληνικού αιτήματος έχει ταχθεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ θετική είναι η γνώμη και της Κομισιόν. Την ίδια στιγμή αντιρρήσεις είχαν η Γερμανία και η Ολλανδία, στάση που ενδέχεται να έχει αλλάξει μετά από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Οι αντιρρήσεις ξεκίνησαν από τις πρώτες παρατηρήσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των θεσμών μετά τα μέτρα του Μαΐου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις έθεταν την Ελλάδα εκτός δημοσιονομικών στόχων.