Καταθέσεις: 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τράπεζες
Μετά την πλήρη άρση των capital controls, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, δυνητικά μπορούν να επιστρέψουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους περί τα 15 δισ. ευρώ.
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, πριν καν αυτή σχηματιστεί, έδωσαν οι καταθέτες, τοποθετώντας 1,8 δισ. ευρώ στις τράπεζες στο διάστημα μεταξύ των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών.
Κατά 1,766 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο, λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αύξηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα κατέγραψαν οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα- παράγοντα που οδήγησε και στην απόφαση για την πλήρη άρση των capital controls.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 138,64 δισ. ευρώ από 136,94 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 1,604 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιούλιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1,766 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Η σταδιακή αύξηση των καταθέσεων πάντως δεν έχει τονώσει εμφανώς την παροχή δανείων τον ιδιωτικό τομέα, που θεωρείται «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η βάση καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών παραμένει πολύ μικρότερη από τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, η οποία συνέπεσε με μεγάλη εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
Τον Δεκέμβριο του 2014 οι καταθέσεις υπερέβαιναν τα 160 δισεκ. ευρώ. Επτά μήνες αργότερα, αφού η «αιμορραγία» διακόπηκε με την επιβολή capital controls, είχαν κατρακυλήσει στα 120,8 δισεκ. ευρώ.
Το Δεκέμβριο του 2009, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν σε 237,531 δις ευρώ. Τον Ιούνιο του 2010, δηλαδή αμέσως μετά από την υπογραφή του 1ου Μνημονίου, οι καταθέσεις είχαν πέσει στα 216,8 δις ευρώ, ενώ μετά από την κρίση που έφερε την κυβέρνηση Παπαδήμου και την υπογραφή του 2ου Μνημονίου, οι καταθέσεις είχαν φτάσει στα 150,6 δις ευρώ (Ιούνιος 2012).
Το καλοκαίρι του 2014 και όσο υπήρχε η προσδοκία ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του 2ου Μνημονίου, οι καταθέσεις είχαν ανέβει στα 164,7 δις ευρώ, ωστόσο το αδιέξοδο με τους δανειστές, η προοπτική των πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015 και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, προκάλεσαν νέα φυγή καταθέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2015 έκαναν «φτερά» περί τα 20 δις ευρώ! Οι εκρηκτικές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών και ειδικά η κορύφωση της κρίσης με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, έφεραν τις καταθέσεις στο χαμηλότερο τους σημείο: 120,8 δις ευρώ.