Οικονομικό κλίμα: Από το καλό στο… καλύτερο
Σε μερικές εβδομάδες άλλαξε άρδην το κλίμα για την Ελλάδα με την πολιτική αλλαγή, αλλά και στην ψυχολογία της αγοράς με το κλίμα να πηγαίνει από το καλό στο …καλύτερο.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατρακυλούσε μετά την «έξοδο» από το μνημόνιο επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Αύγουστο του 2018.
Τον Ιούλιο 2018, λίγον πριν την « έξοδο» από το μνημόνιο ο σχετικός δείκτης βρισκόταν στις 105,3 μονάδες, για να υποχωρήσει τον Αύγουστο στις 105,2, να πέσει πολύ τον Σεπτέμβριο 2018 στις 101,3 μονάδες, και να υποχωρήσει περαιτέρω τον Οκτώβριο 2018 στις 101 μονάδες.
Ξεπερνώντας , τον Ιούλιο 2019, για πρώτη φορά από το 2014 τον μέσο ευρωπαικό όρο και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος για τον Ιούλιο, έρχεται να προστεθεί στις προσδοκίες που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία, όπως αυτές άρχισαν να διαμορφώνονται πριν και μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο δείκτης που ανακοινώνεται σε μηνιαία βάση από την Eurostat επιβεβαιώνει την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο κρίσιμος πρόδρομος δείκτης συγκυρίας που δίνει την τάση στην οικονομία πριν βγουν τα στατιστικά δεδομένα (για ΑΕΠ, τζίρο αγοράς, εξαγωγές κλπ).
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κατέγραψε έντονα ανοδική πορεία τον Ιούλιο, στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούνιο, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008.
Σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, ανεξαιρέτως, Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές, σημειώνεται σημαντική βελτίωση των προσδοκιών, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών περίπου.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα οπότε σε ένα βαθμό αναμενόταν ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων να είναι θετική, καθώς αυτό συμβαίνει συστηματικά σχεδόν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών.
Ήδη, σε προγραμματικό επίπεδο έχουν ανακοινωθεί και οι πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης οι οποίες θα οριοθετήσουν το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα και θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες στο επόμενο διάστημα. Βέβαια, η έρευνα καταγράφει μεν προσδοκίες από την πλευρά των πολιτών, αλλά και περισσότερο απτούς ποσοτικούς δείκτες ζήτησης από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι σχετικά λιγότερο εξαρτημένοι από την πολιτική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται ισχυρή ενίσχυση της αισιοδοξίας στους πολίτες για βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού τους αλλά και της χώρας, όπως και στις επιχειρήσεις, σε ηπιότερο, ωστόσο, βαθμό.
Υψηλό 10ετίας στις προσδοκίες των επιχειρήσεων
Την ίδια ώρα, ιστορικό υψηλό δεκαετίας καταγράφουν οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).
Επίσης, ως προς τις επενδυτικές προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο η έρευνα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό πρόθεσης αύξησης των επενδύσεων, καθώς το 15,4% των επιχειρήσεων δηλώνει πως θα πραγματοποιήσει επενδύσεις το επόμενο διάστημα.