«Σκιές»… και στην Αθήνα από έναν κύκλο παγκόσμιας ύφεσης
Οι «σκιές» για ένα νέο κύκλο ύφεσης θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας, που ακόμα και υπό συνθήκες παγκόσμιας επιβράδυνσης, καλείται να πάει αντίθετα στο ρεύμα και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της.
Τα ανησυχητικά μηνύματα για ένα νέο κύκλο ύφεσης έρχονται σχεδόν από παντού, όπως τα χρηματιστήρια, τις αγορές ομολόγων, τις κεντρικές τράπεζες, τη βιομηχανική παραγωγή, την κατανάλωση, τις τιμές πετρελαίου και χρυσού
Η διαφαινόμενη ύφεση στη Γερμανία δημιουργεί ανησυχία και στην Αθήνα την ώρα που το στοίχημα της κυβέρνησης είναι για ανάπτυξη διπλάσια από την σημερνή, στα επίπεδα του 4%.
Οι επιπτώσεις, για την Ελλάδα από τυχόν ύφεση στη Γερμανία θα είναι σημαντικές από τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι των ελληνικών εξαγωγών πηγαίνει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Όσο η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνει τόσο η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να ανακάμψει.
Για την Αθήνα η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα φέρει μεγαλύτερα έσοδα κλείνοντας «τρύπες» στον προϋπολογισμό, θα στηρίξει τη μείωση της φορολογίας και θα πείσει δανειστές και αγορές για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Η ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια είναι το κλειδί για να καθησυχαστούν οι επενδυτές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Με χαμηλή ανάπτυξη, η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους σε 10-15 χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες στις αγορές.
Η χαμηλότερη ανάπτυξη θα μπορούσε να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα (ο κανόνας είναι ότι η μείωση της ανάπτυξης κατά 0,2% αυξάνει το έλλειμμα κατά 0,1% του ΑΕΠ), το οποίο αποτελεί και αυτό βασική κινητήρια δύναμη της βιωσιμότητας του χρέους.
Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της κινδυνευει να βρεθεί σε ύφεση ι. Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο του 2019 και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW κατέρρευσε σε χαμηλό 8 ετών τον Αύγουστο. Στον απόηχο των… κακών μαντάτων για τη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται ισχυρές πιέσεις να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η κατάσταση είναι δύσκολη και η ΕΚΤ αυτή τη φορά φαίνεται πως ξεμένει από πυρομαχικά που συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί να ανοίξει το Βερολίνο τις κάνουλες των δαπανών για να αναθερμανθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή την περασμένη εβδομάδα που έδειξαν πτώση 1,5% τον Ιούνιο και σχεδόν 2% στο β’ τρίμηνο, μετά από σοβαρή συρρίκνωση στην παραγωγή αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με την Capital Economics τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των γερμανικών εργοστασίων βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης εξαιτίας του εμπορικού πολέμου. Την ίδια ώρα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo σημειώνει ελεύθερη πτώση τον Ιούλιο στο -5,7 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 7 ετών.