Στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοινώνει το τέλος των capital controls
Η κυβέρνηση έχει λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς για να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση και των τελευταίων κεφαλαιακών περιορισμών. Την ανακοίνωση, όπως έχει γράψει το «xrimaonline.gr» θα την κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Πάντως η πλήρης άρση των capital controls αναμένεται το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταρτίστηκαν σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υπάρχουν και οι επιστολές συμφωνίας τόσο από τις εμπορικές, όσο και από τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας.
Η Ελλάδα μπαίνει τώρα στην τελική ευθεία για άρση των capital controls, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους.
Με δεδομένο το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές μετά την επικράτηση της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επανήλθε και η εμπιστοσύνη, βασική προϋπόθεση για πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Τα capital controls επιβλήθηκαν με νόμο στα τέλη Ιουνίου 2015 και τώρα η αποκαθήλωσή τους θα πρέπει επίσης να γίνει με νομοθετική διάταξη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι διατάξεις είναι επιγραμματικές και σχεδιάζεται να ψηφιστούν άμεσα μετά το άνοιγμα της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, εντός Σεπτεμβρίου οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα έχουν περάσει οριστικά στην ιστορία.
Πρακτικά, τα capital controls έχουν ήδη τελειώσει. Η δια νόμου άρση τους όμως σηματοδοτεί σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πέρασμα στην «κανονικότητα» ενώ φέρνει σύμφωνα με τους ίδιες πηγές πιο κοντά την επόμενη αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.
Βαρύ το τίμημα
Βαρύ τίμημα σε ύφεση και σε τεράστιο κενό επενδύσεων και αποταμίευσης, πλήρωσε η ελληνική Οικονομία μετά την επιβολή των capital controls.
Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015 σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τους εταίρους, επικράτησε πανικός με μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα και στα ΑΤΜ. Η εικόνα επιδεινώθηκε το πρωί του Σαββάτου ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας το 50% των 5.000 ΑΤΜ της χώρας τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών.
Οι αναλήψεις μετρητών προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ. Αναλυτές σημείωναν ότι αν δεν προχωρούσε η ΕΚΤ στη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, τότε η κυβέρνηση δεν θα είχε άλλη επιλογή από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), στο πρότυπο της Κύπρου. Επιβλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της 29ης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι τράπεζες προχώρησαν σε αργία έως τις 20 Ιουλίου και το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό ως τις 3 Αυγούστου.
Οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες περισσότερα από 60 ευρώ την ημέρα. Αν μια ημέρα δεν εισέπρατταν το ποσό, δεν είχαν το δικαίωμα να λάβουν την επομένη το διπλάσιο. Δεν μπορούσαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια, να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς, να πραγματοποιήσουν από καταστήματα του εξωτερικού ηλεκτρονικές αγορές έργων τέχνης, κοσμημάτων, ειδών ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών ειδών, καλλυντικών κ.ά. Παράλληλα, οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές θα έπρεπε να περάσουν από το κατώφλι της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Τι σημαίνει η άρση των capital controls
Η πλήρης κατάργηση των capital controls σημαίνει επί της ουσίας την άρση των εναπομεινάντων περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Παράλληλα όμως αυτή η κίνηση θα αποτελέσει και ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τις κινήσεις προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, της αύξησης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.
Ποιες ήταν οι επιπτώσεις των capital controls
Η μειωμένη ρευστότητα, το αυξημένο κόστος, αλλά και η γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβάλλονταν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών. Οι επιπτώσεις αυτές αποτελούσαν καθημερινό βαρίδι για τις επιχειρήσεις. Oι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δισ. ευρώ σε 21,9 δισ. και οι εισαγωγές από 47,1 σε 36,4 δισ. ευρώ σε μια διετία. Επλήγησαν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολλαπλσιάστηκαν τα λουκέτα, έχασαν τη δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι, εξαϋλώθηκε η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δισ. ευρώ), υπέστησαν ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και επωμίστηκαν μεγάλο βάρος οι φορολογούμενοι, μειώθηκαν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, δέχθηκε πλήγμα το Χρηματιστήριο Αθηνών κ.ά.