Τα «κλειδιά» για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
Ο ρυθμός ανάπτυξης και η πορεία των «κόκκινων» δανείων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα που έστειλε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ο οποίος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του για τη χώρα μας («ΒΒ-» με σταθερές προοπτικές), περιμένοντας από την κυβέρνηση να μετουσιώσει τις εξαγγελίες σε πράξεις.
Τόσο η ανάλυση της Fitch όσο και η πρόσφατη έκθεση της Moody’s αναφέρουν ότι δύο είναι τα κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα της αναβάθμισης , η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η ενίσχυση των τραπεζών μέσω της δραστικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι στις 23 Αυγούστου από τον οίκο Moody’s. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα απέχει 3 σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα στην κλίμακα της Fitch, ενώ η απόσταση φθάνει τα 4 σκαλοπάτια στην κλίμακα των οίκων Standard & Poor's (B+ με θετικές προοπτικές) και Moody's (Β1 με σταθερές προοπτικές).
Η υψηλότερη βαθμολογία που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι από την Fitch (ΒΒ-), η οποία απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα.
Η Moody΄s δίνει βαθμολογία Β1, 4 θέσεις κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα».
Η S&P δίνει βαθμολογία Β+ 4 θέσεις κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα» και η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 25 Οκτωβρίου 2019.
Το ζητούμενο είναι η ελληνική οικονομία να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε «επενδυτική βαθμίδα».
Το πόσο γρήγορα θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η κυβέρνηση με κινήσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Πάντως η αγορά συμπεριφέρεται στα ελληνικά ομόλογα σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, δείχνοντας ουσιαστικά πως έχει προεξοφλήσει τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας.
Η επόμενη έκδοση
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει μια ακόμη έκδοση ομολόγου 2,5 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2019, είτε για επαναγορά ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI+, είτε να εξοφλήσει 3,5 δισ. από σύνολο 9,5 δισ. δάνεια του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα το 2020 σχεδιάζει να αντλήσει 7 δισ. μέσω νέων εκδόσεων κάνοντας χρήση και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων όπως 15ετές.
Η πορεία των τιμών και αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνουν ένα σκηνικό άκρως θετικό για εκδόσεις γιατί ουδέποτε η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να δανείζεται με τόσο χαμηλό κόστος.