Οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν την ελληνική οικονομία

Οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν την ελληνική οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:05 Δημιουργία 02/08/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τα πρώτα δείγματα στην πράξη της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης αρχίζουν να βαθμολογούν από σήμερα, Παρασκευή οι ξένοι οίκοι, αρχής γενομένης από την Fitch.

Ο οίκος αναμένεται τουλάχιστον να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές που είναι σήμερα.

Η υψηλότερη βαθμολογία που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι από την Fitch (ΒΒ-), η οποία απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να αναβαθμίσει και να δώσει αξιολόγηση στο ΒΒ, αν όχι σε αυτή τη φάση, έως το τέλος του έτους όταν θα έχουν εκλείψει και τα capital controls.

Εντός του Αυγούστου και η Moody’s θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η Moody΄s δίνει βαθμολογία Β1, 4 θέσεις κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα» και στην επόμενη αξιολόγηση της στις 23 Αυγούστου 2019 και σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της εμμέσως πλην σαφώς έδειξε ότι θα μας αναβαθμίσει, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Η S&P δίνει βαθμολογία Β+ 4 θέσεις κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα» και η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 25 Οκτωβρίου 2019.

Το πόσο γρήγορα θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η κυβέρνηση με κινήσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

«Η αγορά συμπεριφέρεται στα ελληνικά ομόλογα σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, δείχνοντας ουσιαστικά πως έχει προεξοφλήσει τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας», όπως δήλωσε στα μέσα Ιουλίου ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας.

Ξανά στις αγορές

Οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης θα αποτελέσουν ένα βασικό όλπο με στόχο τη νέα έξοδο στις αγορές.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει μια ακόμη έκδοση ομολόγου 2,5 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2019, είτε για επαναγορά ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI+, είτε να εξοφλήσει 3,5 δισ. από σύνολο 9,5 δισ. δάνεια του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα το 2020 σχεδιάζει να αντλήσει 7 δισ. μέσω νέων εκδόσεων κάνοντας χρήση και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων όπως 15ετές.

Η πορεία των τιμών και αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνουν ένα σκηνικό άκρως θετικό για εκδόσεις γιατί ουδέποτε η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να δανείζεται με τόσο χαμηλό κόστος.

Αν σου άρεσε κάνε