To κυβερνητικό σχέδιο για fast track επενδύσεις

To κυβερνητικό σχέδιο για fast track επενδύσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:13 Δημιουργία 19/07/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι θα υπάρχει τον Αύγουστο ένας νέος νόμος που «θα αλλάζει σχεδόν ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είναι πολύ εύκολη η επιχειρηματικότητα στην χώρα. ».

Όπως έχει γράψει το «Χrimaonline.gr» προεκλογικά οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ έχουν επεξεργαστεί ήδη σχέδιο για fast track επενδύσεις αμέσως μετά τις εκλογές. Προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτές που για γραφειοκρατικούς ή για ιδεοληπτικού λόγους έχουν «παγώσει» τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα στο επίκεντρο θα βρεθεί η προώθηση ιδιωτικών έργων υποδομής (ιδιωτικές εταιρείες θα προτείνουν έργα στο κράτος και μετά από την σχετική έγκριση θα τα κατασκευάζουν, αναλαμβάνοντας το κόστος, αλλά και την εκμετάλλευση τους στην συνέχεια).

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εξέλθει η χώρα οριστικά από το σπιράλ της ύφεσης.

Όμως το στοίχημα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης των επενδύσεων είναι δύσκολο καθώς το αποτέλεσμα της πολιτικής της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, προτού αποτυπωθεί στις κάλπες των εκλογών, είχε προηγουμένως μετρηθεί σε μια σειρά από δείκτες:

- Στο πεδίο της φορολογίας, ο συντελεστής της εταιρικής φορολόγησης στην Ελλάδα βρισκόταν το 2018 στο 29%, ή 5,1 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (Tax Foundation Index).

- Στο πεδίο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η χώρα βρίσκεται στην 72η θέση μεταξύ 190 κρατών παγκοσμίως σύμφωνα με την έκθεση Doing Business 2019.

- Η Ελλάδα κατέχει επίσης την πρώτη θέση σε δυσκολία έναρξης / «τρεξίματος» μιας επιχείρησης (Global Complexity Index 2019).

- Σε δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020, η Ελλάδα με μόλις 20% είναι 21η ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή σε χρήματα που έχουν πραγματικά φτάσει στους δικαιούχους.

- Η χώρα εξακολουθεί να φθίνει σε ανταγωνιστικότητα και κατατάχθηκε στην 57η θέση (-4) στην κλίμακα της τελευταίας Έκθεσης Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας 2018-2019 του World Competitiveness Forum.

Αλλά προκειμένου να αφήσει πραγματικά η χώρα πίσω της την κρίση, απαιτείται ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3-4% ετησίως, σε αντίθεση με τις απογοητευτικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ (με την αναιμική πορεία του ΑΕΠ που επί τρία χρόνια κινείται κάτω από το στόχο του προϋπολογισμού καταγράφοντας το α’ τρίμηνο του 2019 αύξηση 1,3% σε ετήσια βάση), όπως και επενδύσεις 10-15 δισ. € ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για τη δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων:

- Μείωση του συντελεστή φορολογίας όλων των επιχειρήσεων από 29% σε 20% σε δύο χρόνια.

- Επιπλέον μείωση φορολογίας κατά 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας μιας επιχείρησης που απασχολεί τουλάχιστον 50 εργαζόμενους.

- Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 10% σε 5%.

- Αυξημένες αποσβέσεις έως 200% στις επενδύσεις κεφαλαίου.

- Δυνατότητα μεταφοράς φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών αντί για 5 έτη, όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία.

- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί μόνιμο αρνητικό σημείο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης

Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητο να υπάρξει σαφές νομοθετικό πλαίσιο με στόχο την ταχεία αδειοδότηση επιχειρήσεων: Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για την καθιέρωση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος αδειοδότησης για όλους τους κλάδους, με το οποίο στις απλούστερες περιπτώσεις η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.

Τα επιχειρηματικά πάρκα μπορούν επίσης να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι φορείς έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

Χρειάζεται ακόμη ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, καθώς σήμερα στην Ελλάδα είναι 30% υψηλότερο από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Αν σου άρεσε κάνε