Ο ΣΕΒ προσφεύγει στο ΣτΕ για τις αυξήσεις στις 3τίες
Συνέχεια στις κινήσεις κατά της επαναφοράς των 3τιών δίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προσαύξησης του νέου κατώτατου μισθού από 1/2/2019, με βάση την προϋπηρεσία των μισθωτών.
Η προσφυγή ορίστηκε πως θα συζητηθεί το νέο δικαστικό έτος (8/10/2019) στο Δ΄Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια τη Σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου.
Αναλυτικά, στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι:
*εισάγονται παρά τον φαινομενικά ερμηνευτικό της χαρακτήρα, νέες αυτοτελείς ρυθμίσεις περί καθορισμού κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, ορίζοντας ότι τα προβλεπόμενα με την υπ' αριθμ 30/1/2019 υπουργική απόφαση περί καθορισμού κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ποσά, θα προσαυξάνονται λόγω προϋπηρεσίας (τριετία).
*Η προσβαλλόμενη εγκύκλιος, αποτελεί έτσι εκτελεστή πράξη της διοίκησης με κανονιστικό χαρακτήρα, η οποία θίγει τα επαγγελματικά και οικονομικά συμφέροντα ημών και των μελών μας.
*"Η αύξηση με την προσβαλλομένη, του ύψους του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του αντίστοιχου ημερομισθίου δια της προσθήκης προσαυξήσεων λόγω τριετιών, χωρίς νομοθετικό έρεισμα και χωρίς να έχει τηρηθεί η κατά νόμο προβλεπόμενη ως ουσιώδης τύπος διαδικασία της διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης, ήδη αποτελεί ενεστώσα οικονομική επιβάρυνση για σημαντικό ποσοστό των μελών μας".
Τέλος σημειώνεται ότι η προσφυγή κατατέθηκε στο ΣτΕ παραμονές εκλογών και θα συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου 2019.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωση της σήμερα ξεκαθαρίζει πως «η ΓΣΕΕ έχει τοποθετηθεί ρητά και με σαφήνεια ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019 οπότε και εκδόθηκε η επίμαχη Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.
Η Συνομοσπονδία υπενθύμισε ότι η αναγνώριση της επαγγελματικής προϋπηρεσίας των εργαζομένων δεν είναι ζήτημα "πολιτικής βούλησης", αλλά συλλογική εργατική κατάκτηση, η οποία οφείλει να αντιμετωπίζεται με θεσμική και νομική σοβαρότητα.
Επίσης, η ΓΣΕΕ έχοντας κατορθώσει με σειρά προσφυγών και αγώνων την αναγνώριση του παράνομου χαρακτήρα σειράς μνημονιακών αντεργατικών μέτρων, ζήτησε την άμεση κατάργησή τους, δεδομένου ότι η διατήρησή τους σε ισχύ επιτείνει τη σύγχυση και ενισχύει την πολυσχιδή εργοδοτική παραβατικότητα.
Όσο τα αιτήματα αυτά παραμένουν εκκρεμή, η ευθύνη για την εργασιακή ζούγκλα θα μεγαλώνει, καλλιεργώντας βέβαια τις εργοδοτικές προσδοκίες για επιχειρηματικότητα χωρίς αυστηρή εργατική προστασία'»