Θερινή «έφοδος» στις αγορές για 4 με 5 δισ. ευρώ
Σε δημοσίευμα της 19ης Ιουνίου το «Xrimaonline.gr» αποκάλυψε τις ετοιμασίες της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση έξοδο στις αγορές εντός, μάλιστα, του Ιουλίου.
Οι πληροφορίες αυτές διατυπώνονται αυτές τις ημέρες και από μερίδα του διεθνούς Τύπου.
Με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μετά τις εθνικές εκλογές, δρομολογούνται, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του «xrimaonline.gr» ομολογιακές εκδόσεις, ώστε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα υπάρξουν οι πρώτες ουσιαστικές επαφές της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση κεφαλαίων περίπου 4-5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα στις αγορές και εάν η έξοδος είναι επιτυχής, όπως εκτιμάται, θα αποτελέσει και ισχυρό ατού στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Πώς θα μπορούσαν οι δανειστές να «τραβήξουν το αυτί» μίας νέας κυβέρνησης που τυγχάνει της εμπιστοσύνης των αγορών;
Μάλιστα σύμφωνα με εκτίμηση διεθνών αναλυτών, όπως η Citigroup, η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους πιστωτές να δώσουν το πράσινο φως για τη χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023.
Η αγορά και οι αναλυτές παίζει το πολύ αισιόδοξο σενάριο: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με αυτοδυναμία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να περιορίσει το πρόγραμμά του, κάνοντας συμφωνία με άλλα κόμματα. Ανακοινώνει ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, με έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών.
Ο νέος πρωθυπουργός ξεμπλοκάρει άμεσα ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που είχαν «κολλήσει» επί Τσίπρα. Προχωρά σε πλήρη άρση των capital controls. Εκδίδει 10ετές ομόλογο, με διπλάσια ωρίμανση σε σχέση με αυτό που εξέδωσε η τρέχουσα κυβέρνηση, επιδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αγοράζουν το όραμά του.
Μετά από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης προσεγγίζει την ευρωζώνη και ζητά χαλάρωση του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα που απαιτεί από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Ο κ. Μητσοτάκης πείθει τους δανειστές ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί, οπότε η χώρα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της -που διαμορφωνόταν στα 340 δισ. ευρώ ή στο 183% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018-, με μικρότερα πλεονάσματα. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων βοηθά την Ελλάδα να εμφανίσει αξιόλογη ανάπτυξη.
Έως τώρα οι διαχειριστές των ξένων οίκων προέβλεπαν ότι, επειδή η Ελλάδα έχει αργό αναπτυξιακό βηματισμό, θα αργήσει τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) των οίκων αξιολόγησης, ώστε να επανέλθουν στα ελληνικά ομόλογα τα τεράστια επενδυτικά funds της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, που επενδύουν μόνο σε υψηλής ποιότητας χρεόγραφα.
Το νέο σενάριο που τιμολογείται ήδη από τους επενδυτές προβλέπει ότι θα αλλάξει ακριβώς αυτή η πορεία προς την πλήρη επάνοδο στη διεθνή αγορά: μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει την τόλμη να προχωρήσει σε όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα, θα μπορέσει πολύ γρήγορα να απελευθερώσει το δυναμισμό της οικονομίας, ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης να κινηθεί γρήγορα προς το 3% ή και στο 4% και ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει ή να ξεπεράσει το 2% και να φύγουν από το προσκήνιο οι τελευταίες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να αντέξει το υψηλό χρέος της μακροπρόθεσμα.