Βρυξέλλες: Ψηλά ο πήχης προσδοκιών για τις δράσεις της νέας κυβέρνησης
Πολύ ψηλά θέτουν τον πήχη προσδοκιών για τις κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης ως προς τα καυτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας οι Βρυξέλλες. Πρόκειται για εκτίμηση, άλλωστε, την οποία κάνουν και χρηματιστηριακοί αναλυτές, παρατηρώντας με ιδιαίτερη προσοχή την εικόνα τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στην εγχώρια αγορά ομολόγων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο η αγορά έχει προεξοφλήσει ως τον νέο πρωθυπουργό που θα φέρει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα, έχει δεσμευτεί για ένα κυβερνητικό έργο που θα κάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη, στηριζόμενο σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η ανάπτυξη. Και οι θεσμοί, όπως ακριβώς και οι traders, ποντάρουν στη «γαλάζια» επικράτηση στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, εκτιμώντας ότι η Δεξιά θα δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ενώ θα τηρήσει ένα προφίλ πειθαρχίας όσον αφορά το κρίσιμο, δημοσιονομικό πεδίο.
Χθες, διαρροές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι αν και το επόμενο Eurogroup θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου, δηλαδή μόλις μία μέρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, εντούτοις η Ελλάδα θα βρεθεί στην ατζέντα του συμβουλίου, με τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να εκπέμπουν τα «σωστά μηνύματα» - όπως τα χαρακτήρισε ευρωπαϊκή πηγή, στην κυβέρνηση που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, έμφαση θα δοθεί στο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εξάλλου αποτελούν το «κλειδί» για την ανάπτυξη, μαζί σαφώς με τις επενδύσεις.
Έτσι, είναι σίγουρο πως οι θεσμοί θα διαμηνύσουν να αρθεί το αδιέξοδο ως προς την υλοποίηση κορυφαίων έργων, όπως είναι το project του Ελληνικού, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει την υπόσχεση ότι θα το ξεμπλοκάρει μέσα σε μόλις επτά ημέρες.
Ουσιαστικά, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις θα αποτελέσουν το «αντίδοτο» στις πιέσεις των δανειστών για λήψη έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων, εάν διαπιστωθεί απόκλιση ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθούν τα «καμπανάκια» της ΤτΕ για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, καθώς και οι προβλέψεις της για φέτος, οι οποίες είναι κατώτερες των στόχων.
Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα κινηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5%. Παράλληλα, διατηρεί στο 1,9% την πρόβλεψη για την φετινή άνοδο του ΑΕΠ.
Τονίζει ότι οι κίνδυνοι, που εγκυμονούν, αφορούν την «οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων ή την ακύρωσή τους, τις δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς και την πρόσφατη επεκτατική δέσμη δημοσιονομικών μέτρων».
«Δημιουργούν αβεβαιότητα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων αλλά και για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους και του ασφαλιστικού συστήματος», υπογραμμίζει και ζητεί άμεσα την ενίσχυση των επενδύσεων.
Μάλιστα, η ΤτΕ θέτει ζήτημα μείωσης του στόχου για το πλεόνασμα, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί για επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος. Συνεπώς, το πεδίο των μεταρρυθμίσεων είναι βαρύνουσας σημασίας.
«Σε συνεννόηση και συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 και να υιοθετηθεί ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να είναι φιλικότερο προς τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη», αναφέρει η ΤτΕ.
Εξηγεί δε ότι «η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο σε σχέση με το ισχύον 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, εφόσον συνδυαστεί με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, δεν συνεπάγεται υψηλότερο δημόσιο χρέος, αλλά πιθανότατα χαμηλότερο: διότι, όταν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 180%, τότε 1% υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης (ο οποίος μπορεί να προκύψει εάν η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα επιτευχθεί με μείωση φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σε συνδυασμό με περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις) ή/και 100 μονάδες βάσης χαμηλότερο κόστος δανεισμού (που έχει ήδη προκύψει σε σχέση με το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ από ό,τι μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και τα έσοδα από τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις».
Περίοδος χάριτος και έξοδος στις αγορές
Πάντως, πληροφορίες του Xrimaonline.gr αναφέρουν ότι το επικείμενο Eurogroup θα εκπέμψει μηνύματα σε μία γενική βάση, έτσι ώστε να τονίσει στη νέα κυβέρνηση ότι θα ήταν καταστροφικό οποιοδήποτε πισωγύρισμα σε πολιτικές του παρελθόντος.
Ωστόσο, οι δανειστές, οι οποίοι έχουν γέφυρες επικοινωνίας με τον κ. Μητσοτάκη, θα δώσουν στη ΝΔ περίοδο χάριτος έως στις 13 Σεπτεμβρίου, όπου θα υπάρξει το προγραμματισμένο Eurogroup στο Ελσίνκι, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του EuroworkingGroup.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη άφιξη των θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά το Eurogroup στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Έως τότε η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει ξεδιπλώσει ένα σημαντικό μέρος από την πολιτική της και μάλλον θα έχει προλάβει να βγει στις αγορές.
Στην Πειραιώς ετοιμάζονται για την επομένη ημέρα. Εκτός από τα πρώτα νομοσχέδια που γράφουν, σχεδιάζουν και την καλοκαιρινή έξοδο στις αγορές, για να εξαργυρώσουν το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, αλλά και τις προσδοκίες των αγορών για φιλοεπενδυτική πολιτική από τη νέα κυβέρνηση.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «xrimaonline.gr», η ΝΔ στήνει την έκδοση 10ετούς ομολόγου, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για έκδοση 15ετούς.
Εάν οι αγορές επιβραβεύσουν τη ΝΔ, τότε θα είναι δύσκολο στους δανειστές και στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό της νέας κυβέρνησης.