Πρώτη κατοικία: Το τέλος μίας ακόμη αριστερής ψευδαίσθησης
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ξεκίνησε την πορεία της προς την εξουσία με το σύνθημα: «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και την ολοκληρώνει την θητεία της ρίχνοντας αυλαία στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Από τη «Σεισάχθεια» στην πλήρη παράδοση των οφειλετών στις τράπεζες και το τέλος μίας ακόνη αριστερής ψευδαίσθησης
Ανοίγει σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και όπως εκτιμούν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς μόνο περί τις 10.000 με 15.000 οφειλέτες θα σώσουν τελικά το σπίτι τους.
Δεδομένο, όμως, θα πρέπει να θεωρείται ότι μόλις ενεργοποιηθεί η διαδικασία ρύθμισης στεγαστικών- επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη κύριας κατοικίας, οι τράπεζες θα αρχίσουν να πατάνε γκάζι στο θέμα των πλειστηριασμών.
Για την ένταξη στο νέο προστατευτικό πλαίσιο, για την πρώτη κατοικία θα πρέπει να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
-Η αντικειµενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για «καθαρά» στεγαστικό δάνειο.
-Αν το δάνειο είναι επαγγελµατικό µε υποθήκη πρώτη κατοικία, τότε η αντικειµενική αξία διαμορφώνεται στις 175.000 ευρώ.
-Το ληξιπρόθεσµο ποσό του δανείου είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για επαγγελµατικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ. Αν η οφειλή έχει συνοµολογηθεί σε άλλο νόμισμα (πχ σε ελβετικό φράγκο), τότελαμβάνεται υπόψη η ισοτιµία ξένου νοµίσµατος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ώστε να καθοριστεί το -μέγιστο όριο των 130.000 ευρώ
-Το εισόδηµα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 36.000 ευρώ για πενταµελή οικογένεια.
-Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων είναι 15.000 ευρώ (μαζί με µμετοχές, οµομόλογα, κοσµήµατα, ράβδοι χρυσού, πολύτιµοι λίθοι).
-Η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας και των µεταφορικών µέσων (σ.σ.: κότερα, ελικόπτερα κ.λπ.) του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόµενων µελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
Εφόσον κάποιος συγκεντρώνει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, η αίτηση θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός ενός μήνα θα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους εξής όρους:
-Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνάει το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας.
-Αποπληρωμή σε 25 έτη.
-Χαμηλό επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Εuribor 3μήνου.
-Επιδότηση από το κράτος ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 86,5 δισ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν σε περίπου 80 δισ. ευρώ αλλά το ποσοστό τους παραμένει εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με το σύνολο των δανείων, όπως είπε, και ανέρχεται σε 45,2%. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ανέρχεται σε 53%, των στεγαστικών σε 44,5% και των επιχειρηματικών δανείων επίσης σε 44,5%. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων φθάνουν το 67%, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 25% και το μικρότερο ποσοστό αφορά τη ναυτιλία που είναι στο 23%. Το 2018 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 12% ή κατά 7,7 δισ. ευρώ ενώ 5,6 δισ. ευρώ πωλήθηκαν και 5,6 δισ. ευρώ διαγράφηκαν.