macron-pnika

Τι (δεν) έδωσε ο Μακρόν στην ελληνική κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 08/09/17, 08:04
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Πέρα από τη γενικόλογη αναφορά περί διευθέτησης του χρέους, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως θα προχωρήσει η ΕΕ των «διπλών ταχυτήτων.

Ο σχολιασμός στο διεθνή Τύπο για τα όσα ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη μέρα παραμονής του στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει από αργά το βράδυ της Πέμπτης, με επίκεντρο βεβαίως την ομιλία του στην Πνύκα. 

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, ο Γάλλος πρόεδρος επιτέθηκε κατά του ΔΝΤ και ζήτησε ουσιαστικά την αποχώρηση του Ταμείου από τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά προγράμματα. Και μετά η... ταμπακιέρα έφτασε στο χρέος. Κάνοντας μια γενικόλογη αναφορά στο ότι δεν μπορεί να παραμείνει το χρέος της Ελλάδας ως έχει, ο κ. Μακρόν απέφυγε ουσιαστικά να στηρίξει άμεσα την Αθήνα για το στόχο της απομείωσης λέγοντας πως το θέμα του χρέους θα επιλυθεί από το Eurogroup.

Για τις μεταρρυθμίσεις

Πίσω από τις κλισέ αναφορές περί θυσιών του ελληνικού λαού, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και στο μυαλό ήρθαν τα νέα μέτρα που λαμβάνει η ίδια η κυβέρνηση στο εσωτερικό της Γαλλίας για τα εργασιακά. Η αποστροφή του λόγου του για «ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων μέσα στο 2018» δείχνει πως το Παρίσι επιθυμεί την γρήγορη και άμεση ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για τα οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση πριν από το τέλος του τρίτου μνημονίου, το επόμενο καλοκαίρι.

Ακόμα, χαρακτήρισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ένα πρώτο θετικό δείγμα, επανέλαβε ωστόσο ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Παρότι αδύναμα, διαφαίνονται πράγματι θετικά στοιχεία, είπε ο Μακρόν και επανέλαβε την πρόθεση της Γαλλίας να στηρίξει την επαναφορά της εμπιστοσύνης ώστε η Ελλάδα να μπορέσει μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Για το μέλλον της ΕΕ

Ο Μακρόν είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου για μια Ευρωπαϊκή Ένωση «διπλών» ή και περισσοτέρων ταχυτήτων κατά τη διάρκεια της επετειακής Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη για τα 60χρονα της Ένωσης τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτό υποστήριξε και χθες κατά την ομιλία του στην Πνύκα, περθεματίζοντας για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης και επανεκκίνησης της Ευρώπης μίλησε ανοιχτά για τον κίνδυνο που ελλοχεύει η Ευρώπη να διαλυθεί.  

Το μόνο ασφαλές λιμάνι που μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα για Δικαιοσύνη και Ελευθερία κινδυνεύει, είπε, για να τονίσει ότι χρειαζόμαστε την ΕΕ πιο πολύ από ποτέ.

«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη. Είναι η μοναδική εναλλακτική λύση μας και αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης» διαμήνυσε προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική».

Αν σου άρεσε κάνε