Ο ESM προειδοποιεί για αφορολόγητο, μέτρα και πλεονάσματα
Αυστηρά, ξεκάθαρα μηνύματα προς την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται μόλις λίγα βήματα πριν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, στέλνει ο ESM μέσω της ετήσιας έκθεσής του, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Το Ταμείο προειδοποιεί ότι η χώρα δεν πρέπει να κάνει πίσω ως προς την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, δίνοντας έμφαση αφενός στο ζήτημα του αφορολόγητου και αφετέρου στο «μέτωπο» των πλεονασμάτων, επιμένοντας στη διατήρηση του στόχου του 3,5%.
Μάλιστα, ο ESM ανοίγει «παράθυρο» και στην υιοθέτηση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, εάν τελεσιδικήσουν δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, ενώ κάνει λόγο για σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ESM για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προέχει να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχει ακολουθήσει η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, με την έκθεση να τονίζει ότι «παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά την διάρκεια των προγραμμάτων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει βασικές προκλήσεις για την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης και βιώσιμη ανάπτυξης».
Κρούοντας «καμπανάκι» για τις αποφάσεις επί των αναδρομικών σε συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, ο ESM σημειώνει πως «σε περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι τυχόν μόνιμες δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις εντός του ίδιου τομέα πολιτικής».
Ζητώντας συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ότι «οι ήδη εφαρμοζόμενες ή αποφασισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η μείωση των φόρων εισοδήματος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην αντιστραφούν. παιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συμπληρώνοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση των νομικών διαφορών, να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, διατηρώντας ταυτόχρονα το σημερινό της μέγεθος, αλλά και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης των κρατικών επιχειρήσεων. Αυτές οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις και με την καλύτερη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, είναι κρίσιμες για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων και για την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης».
Σε αναφορά για τις τράπεζες, ο ESM υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών με μια ολοκληρωμένη στρατηγική μείωσης των NPLs με βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο, που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να δανείσουν στην οικονομία και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη».
Στην έκδοση περιλαμβάνεται και δήλωση από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο με το ρόλο του ως μέλος του ΔΣ του ESM. Αναφέρει ότι «για να ενισχύσουμε το ευρώ πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωζώνη. Επομένως, προτού βάλουμε το κάρο μπροστά στο άλογο, πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερο ρυθμό, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της τραπεζικής ενοποίησης, δημιουργώντας ένα μηχανισμό αντιμετώπισης των περιφερειακών ανισοτήτων και πολλά άλλα».
Ακόμα, η έκθεση αναφέρει ότι σωρευτικά στο μέλλον τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα οδηγήσουν σε μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30% έως το 2060. η ελάφρυνση μέχρι στιγμής είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη – μέλη που δανείστηκαν από τον ESM.