Στρώνουν με «νάρκες» την οικονομία
«Νάρκες» στην οικονομία στρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αγορές να ανεβάζουν τον πήχη προσδοκιών για τις δράσεις της επόμενης κυβέρνησης, προεξοφλώντας ότι η ΝΔ θα «ανέβει» στην εξουσία από τις 8 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Ήδη η χώρα οδεύει προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό, καθώς το κόμμα της του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αφήνοντας ένα χάος, μία «βόμβα» της τάξεως του 5,5 δισ. ευρώ.
Το κόστος ενδέχεται μάλιστα να φτάσει συνολικά τα 4,4-5,5 δισ. τη διετία 2019-2020 λόγω του πακέτου Ζαππείου, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος των μέτρων στη διετία θα είναι μόλις 2,3 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, δεν θα έχει καθόλου δημοσιονομικό χώρο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει «δώρα» με λεφτά, που δεν υπάρχουν, περιορίζοντας τα περιθώρια ελιγμών της επόμενης.
Επισημαίνεται εδώ ότι τα μέτρα του κ. Τσίπρα δεν επηρεάζουν μόνο τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και του 2020, δημιουργώντας δημοσιονομικές τρύπες.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παραδίδει έναν αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης,γεγονός που ενισχύει το βαθμό δυσκολίας για την επόμενη και ως προς αυτό το «μέτωπο».
Άλλωστε, η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα φέρει μεγαλύτερα έσοδα, κλείνοντας «τρύπες» στον προϋπολογισμό, θα στηρίξει τη μείωση της φορολογίας και θα πείσει δανειστές και αγορές για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Τόσο το καλοκαίρι όσο και το φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα θερμά, αν κανείς κρίνει από τις ενστάσεις των θεσμών, που διατυπώθηκαν στην έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με το στόχο του πλεονάσματος.
Η συζήτηση για την Ελλάδα θα συνεχιστεί και στο επόμενο Eurogroup στις 13 Ιουνίου, τουλάχιστον στο περιθώριο, καθώς η χώρα μας δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα.
Στο συμβούλιο του Ιουλίου, στις 8, μία μέρα μετά τις εθνικές εκλογές, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ δύσκολα θα μπουν στην ουσία των ζητημάτων, συνεπώς επόμενος σταθμός είναι ο Σεπτέμβριος.
Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει και μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2019-2023 και προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020.
Μέσω αυτών, το νέο Οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να πείσει τους δανειστές ότι τα νούμερα βγαίνουν για την επόμενη χρονιά, κάτι όμως που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσαρμοστούν και πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες στα δεδομένα των δημοσιονομικών περιθωρίων.