Κρατούν το αφορολόγητο και «ξηλώνουν» τα αντίμετρα για τη μεσαία τάξη
Μέσα στον ευρύτερο βομβαρδισμό ρουσφετολογικών τροπολογιών και στο «βόλεμα» του κομματικού στρατού του ΣΥΡΙΖΑ με μετατάξεις-φωτιά στις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, κατατέθηκε την Πέμπτη η τροπολογία, με την οποία ακυρώνεται η μείωση του αφορολόγητου.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, «πακέτο» υποβλήθηκε και η τροπολογία, που καταργεί τα αντίμετρα, δηλαδή τις φορολογικές ελαφρύνσεις που στόχευαν κυρίως στη μεσαία τάξη και που η κυβέρνηση Τσίπρα τις είχε κάνει «σημαία», παίζοντας το επικοινωνιακό της παιχνίδι.
Ποιά είναι αυτά; η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς ως 30.000 ευρώ και οι αλλαγές στους συντελεστές της, καθώς και η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%.
Πρόκειται για μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής, καθώς η διατήρησή τους θα άνοιγε «τρύπα» 2 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2020.
Το ερώτημα, όμως, είναι, αν αυτή η «όπισθεν» αρκεί, καθώς η Κομισιόν κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Που σημαίνει πως αν και στην αξιολόγηση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου οι θεσμοί επιμείνουν στην ίδια εκτίμηση, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα.
Επισημαίνεται πως η ψήφιση της τροπολογίας για το αφορολόγητο θα γίνει αύριο, Παρασκευή, με τη ΝΔ ωστόσο να έχει δηλώσει πως θα απέχει από τη διαδικασία. «Η κυβέρνηση, που είναι απερχόμενη και οιονεί υπηρεσιακή προβαίνει σε βεβιασμένες κινήσεις στο τέλος της διαδρομής της. Συμπιέζει αποφάσεις που εμείς, έτσι κι αλλιώς, έχουμε προαναγγείλει ή έχουμε ήδη προτείνει», σχολιάζουν «γαλάζια» στελέχη. «Εμείς θα εφαρμόσουμε τη μη μείωση του αφορολόγητου», διαμηνύουν από τη ΝΔ.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τη συνοδεύει, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10, 11, 12 και 13 του ν. 4472/2017 σχετικά με:
(ί) τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 417272013) και (ιι) τα φορολογικά αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου [μείωση του συνολικού ποσού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) κατά ποσοστό 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ, από μισθούς και συντάξεις και επαναπροσδιορισμός του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς καθώς και της κλίμακα: βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης].
Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται επί του κρατικού προϋπολογισμού τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
- Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το έτος 2020 εκτιμάται στο ποσό των 1.920 εκατ. ευρώ περίπου και για το έτος 2021 και εφεξής στο ποσό των 2.058 εκατ. ευρώ περίπου.
- Αύξηση των εσόδων από την κατάργηση των ανωτέρω φορολογικών αντίμετρων, η οποία ανέρχεται σε:
* 209 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ.
* 877 εκατ. ευρώ, για το έτος 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το έτος 2021 και εφεξής, από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ.
* 368 εκατ. ευρώ, για το έτος 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το έτος 2021 και μετά την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.