«Χαστούκι» από θεσμούς για ληξιπρόθεσμα, ενέργεια, αντικειμενικές και προσλήψεις
Το δάχτυλο κουνάει η Κομισιόν στην Αθήνα όσον αφορά το «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και ως προς άλλες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις.
Συγκεκριμένα, μάλιστα, οι θεσμοί χαρακτηρίζουν «απογοητευτική» την πρόοδο ως προς τα χρέη του Δημοσίου.
Όπως αναφέρεται στην 3η μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα, οι Αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να μηδενίσουν το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, να αποφύγουν τη συσσώρευση νέων και να ολοκληρώσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποδείξει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παρά το γεγονός ότι το καθαρό στοκ των ληξιπρόθεσμων έχει μειωθεί από το τέλος του προγράμματος, ο ρυθμός μείωσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συσσωρεύονται σε ορισμένους τομείς. Η
πρόοδος σε σχέση με το τέλος του προγράμματος θεωρείται «περιορισμένη» και παρ' ότι στο τέλος Μαρτίου το επίπεδο των 1,4 δισ. ευρώ είναι μειωμένο κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του προγράμματος, παραμένει στο ίδιο επίπεδο με τον Δεκέμβριο του 2018, υποδεικνύοντας τη συσσώρευση νέων υποχρεώσεων.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι δεν έχει προχωρήσει το ενδιάμεσο βήμα του 2019 αναφορικά με την προσέγγιση αντικειμενικών – εμπορικών αξιών.
Τονίζει ακόμη ότι στελέχωση της ΑΑΔΕ προχωρά με βραδύς ρυθμούς, ενώ η συλλογή των φορολογικών εσόδων είναι «ασθενέστερη» σε σχέση με τους στόχους.
Κάνει λόγο δε για καθυστερήσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και για υπέρβαση των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 1.550 άτομα στο δημόσιο.