«Ράπισμα» Κομισιόν για τον λογαριασμό των «δώρων» Τσίπρα
«Κίτρινη κάρτα» βγάζει η Κομισιόν για το πακέτο παροχών του Ζαππείου, χτυπώντας «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που ήθελαν τους θεσμούς να περιμένουν στη… γωνία την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης, ο λογαριασμός των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές, ξεπερνάει το 1% του ΑΕΠ, θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια».
Η έκταση της απόκλισης, τονίζει η Κομισιόν, θα εξαρτηθεί από την πορεία των ρυθμίσεων οφειλών.
Όσον αφορά τα μέτρα για το 2020, οι θεσμοί σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει μια μερική εκτίμηση για δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ, αλλά δεν έχει γίνει οριστική αποτίμηση των μέτρων αυτών, καθώς δεν έχουν νομοθετηθεί.
«Στις 15 Μαΐου, μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι αρχές υιοθέτησαν ένα πακέτο μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία εκτιμάται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και εξής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν νέες ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, την εισαγωγή 13ης σύνταξης και την ακύρωση της προηγούμενης μεταρρύθμισης στις συντάξεις χηρείας», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εγείρει ένσταση και για την «ποιότητα» των μέτρων, επισημαίνοντας ότι ακυρώνουν μνημονιακές μεταρρυθμίσεις: «Για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών… Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.».
Ακόμη, για την πρόταση της κυβέρνησης περί ενός ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα μεταφέρουν μέρος των διαθεσίμων ως αντάλλαγμα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι όποια απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία του 2018 πρέπει να συμφωνηθεί σε επίπεδο Eurogroup σε συνδυασμό με μία επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας χρέους.
«H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες», αναφέρει η Επιτροπή και συμπληρώνει ότι «η συνέπεια ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι εξασφαλισμένη και έτσι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους».