Ψαλιδόπουλος: Σε 2-3 μήνες η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από Ελλάδα
Μέσα σε 2 με 3 μήνες μπορεί να έχει ολοκληρωθεί διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ που η Ελλάδα έχει ζητήσει από τον Απρίλιο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου από τη χώρα μας, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ, ο Έλληνας τεχνοκράτης υποστηρίζει πως η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί όταν όλα τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης που δάνεισαν την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έγκρισης και ψήφισης της σχετικής εισήγησης του ESM. «Θα έλεγα δύο/τρεις μήνες, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος αναγνωρίζει ότι «δεν λήφθηκαν οι σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή και είναι σωστή η κριτική που ασκείται σε ορισμένες βασικές αποφάσεις που έλαβε το Ταμείο για την ελληνική κρίση». Σπεύδει, όμως, να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη κριτική ασκείται εκ των υστέρων με αποτέλεσμα να μην αντανακλά το σύνθετο τοπίο και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί το ΔΝΤ. Όπως σχολιάζει «η διεθνής οικονομική συνεργασία δεν είναι ταινία του Χόλιγουντ όπου ο ήρωας αντιδρά ακαριαία σε μια δύσκολη συγκυρία σώζοντας την ανθρωπότητα μια και έξω».
«Όταν κανείς σαστίζει μπροστά σε μια σύνθετη κατάσταση, καθυστερεί να αντιδράσει. Αν αντιδράσει σπασμωδικά και γρήγορα, ίσως κάνει λάθος, και χειροτερέψει τα πράγματα. Το ΔΝΤ, και όχι μόνο αυτό, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Κανείς, ούτε η ΕΕ, ούτε οι ΗΠΑ, δεν πρότειναν άμεση αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα. Ούτε η Ελλάδα έβαλε τέτοιο θέμα» θυμίζει, ενώ προσθέτει ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν, απλά αξιοποίησαν τα εργαλεία που έθεσε στη διάθεσή τους η ΕΚΤ έξι μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησής της από τον Μάριο Ντράγκι και εξυγίαναν τα χαρτοφυλάκια τους.
Στον απόηχο της έκθεσης που περιελάμβανε τα διδάγματα, που αποκόμισε το Ταμείο από την ελληνική κρίση, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος επισημαίνει ότι το ΔΝΤ προσπάθησε να μην ενεργήσει σπασμωδικά μπροστά στην πολυπλοκότητα της ελληνικής κρίσης με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αναδιάρθρωση του χρέους. Μάλιστα εκφράζει εκτενέστερα τις εκτιμήσεις και την ανάλυση του για το συγκεκριμένο θέμα στο νέο του βιβλίο.