«Φουντώνει» η συζήτηση γύρω από την επικείμενη έκθεση της Κομισιόν
Την ώρα που η Αθήνα κινείται σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς, στις Βρυξέλλες γίνεται συζήτηση για τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 3 Ιουνίου η κυβέρνηση θα λάβει μία πρώτη, ενδεχομένως και γερή, «γεύση» για την «ετυμηγορία» των θεσμών όσον αφορά τα προεκλογικά «δώρα» του πρωθυπουργού. Θα έχουμε δηλαδή μία αρχική εκτίμηση για τον λογαριασμό των παρεμβάσεων, για τις οποίες γίνεται τεράστιος ντόρος στην Κομισιόν.
Υπενθυμίζουμε πως κατά την αναχώρησή τους από την Αθήνα το πρώτο μισό του Μαϊου, οι δανειστές δήλωσαν άγνοια για τα μέτρα του κ. Τσίπρα, εκφράζοντας ωστόσο την επιφύλαξή τους για το δημοσιονομικό κόστος τους και επισημαίνοντας ότι θα δώσουν τις προβλέψεις τους στην επόμενη έκθεσή τους.
Αυτή αναμένεται στις 5 Ιουνίου, ωστόσο από χθες διαρρέεται ότι ενδεχομένως η Κομισιόν να αναβάλλει τη δημοσιοποίησή της λόγω της προκήρυξης εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Προς το παρόν, επίσημη θέση δεν έχει ληφθεί από τις Βρυξέλλες, ενώ άλλες πληροφορίες λένε πως η έκθεση θα ανακοινωθεί κανονικά, αλλά ως προς το κεφάλαιο των «δώρων» Τσίπρα θα τηρηθεί ουδέτερη στάση.
Σε κάθε περίπτωση, η «βόμβα» του ESM δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM άνοιξε «πληγές», θέτοντας εν αμφιβόλω το στόχο του πλεονάσματος.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το στέλεχος του ESM σε σε ερώτηση αν η Ελλάδα οδεύει προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό έπειτα από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, επανέλαβε τις ανησυχίες του επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλιγκ, σημειώνοντας πως ήδη το σπρεντ των ελληνικών ομολόγων από το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αγορές είναι προσεκτικές στην αποφυγή κινδύνων που σχετίζονται με χώρες για τις οποίες δεν έχουν σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής.
«Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά», είπε, συμπληρώνοντας πως για το 2020 ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά αν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν το θέμα, μπορεί να πάρει περισσότερες διαστάσεις.
Σημείωσε εξάλλου πως από τη σκοπιά του ESM, τα μέτρα αυτά δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Μπορεί να βοηθήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας», συμπλήρωσε.
Πάντως, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι οι θεσμοί είχαν ενημερωθεί για τις παροχές και ότι είναι αδύνατη η στροφή για απόκλιση τώρα, καθώς κάποια μέτρα «τρέχουν».