Ο Τσακαλώτος δεν… βιάζεται αλλά η οικονομία δεν αντέχει
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε χθες ότι επιμένει στην άποψη, που έχει εξαρχής το Οικονομικό επιτελείο, πως «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά» όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.
Ωστόσο, η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ειδικά δε αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την Κυριακή με «καθαρό» γαλάζιο προβάδισμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει την παροχολογία, οδηγώντας τη χώρα σε βέβαιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, καθώς και σε νέο κύκλο εντάσεων με τους δανειστές.
Εν αντιθέσει με ότι συνέβη σε άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος, η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές.
Η χώρα βρίσκεται ακόμη σε κρίση, αλλά έχει τη δυνατότητα να την ξεπεράσει γρήγορα, αν υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως υπόσχεται το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Για το λόγο αυτό και οι αγορές εδώ και μήνες ψηφίζουν υπέρ των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να κλείσει άμεσα ο εκλογικός κύκλος, που «ταλανίζει» την οικονομία Χαρακτηριστική η εικόνα που δίνουν οι αναλυτές για τη Λεωφόρο Αθηνών. Τονίζουν ότι αγοραστές και πωλητές βρίσκονται σε... προσωρινή «ανακωχή», περιμένοντας το αποτέλεσμα της κάλπης.
Με τη ΝΔ να υπόσχεται μία γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, θέτοντας ως προτεραιότητα ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, οι ι«στέκονται», ισορροπούν, προεξοφλώντας νίκη του κ. Μητσοτάκη, ζυγίζοντας και τις δημοσκοπήσεις.
Μάλιστα, η HSBC σημειώνει ότι «το προβάδισμα της ΝΔ μειώνει τον πολιτικό κίνδυνο».
Ένας υπερβολικά μακρύς προεκλογικός κύκλος, ιδίως αν κυριαρχήσει ακραία αντιπαράθεση, δημιουργεί ανησυχίες όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δεν μπορεί να καθυστερήσουν.
Τους επόμενους μήνες δεν υπάρχει η πολυτέλεια η οικονομική πολιτική να χάσει πολύτιμο χρόνο χωρίς να αντιμετωπίζονται ευθέως τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας.
To «ρήγμα» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι αγεφύρωτο, την ώρα που η ελληνική οικονομία απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο πολιτικής συναίνεσης.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία εισέρχονται σε μια περίοδο αποδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ πολλοί ανησυχούν ακόμα και για τον κίνδυνο μικρής ύφεσης. Με εξαίρεση τα δημοσιονομικά, η έξοδος από το μνημόνιο βρήκε την οικονομία μας αδύναμη σε πολλούς από τους βασικούς τομείς, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες σε εύλογο χρονικό διάστημα, να ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα.